Henk van Luijklezing 2021 'Polarisatie in duurzaamheid - van discussies naar daden'

27 Mei 2021
Datum:
Donderdag 27 Mei 2021
Tijd:
16.00-17.30 uur
Locatie:
online

Het ene bericht over de opwarming van de aarde volgt na het andere. Burgers zijn bereid duurzame acties te ondernemen, maar daar is óók een overheid met lef voor nodig. De actualiteit laat zien dat duurzame maatregelen alle lagen van de bevolking raken. Dat levert tot nog toe vooral discussie, ophef en verdeling op. De grote uitdaging? Het bij elkaar brengen van verschillende agenda's en belangen. Hoe vertalen we deze naar concrete, gezamenlijke actiepunten?
In de transitie naar de nieuwe economie hebben overheid, bedrijfsleven en consument elk hun aandeel. In actie komen is essentieel als we die nieuwe economie willen bereiken – een economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is, ook in de keten. Op dit moment is slechts 14,1 procent van de Nederlandse economie duurzaam. En dat terwijl er volop voorbeelden te vinden zijn van bedrijven die laten zien dat een duurzame economie mogelijk is.

 

In de Henk van Luijklezing 2021, georganiseerd in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit, VNO-NCW en MVO Nederland, kijken we vanuit verschillende perspectieven naar de rolverdeling in de samenleving en naar hoe te sturen op collectieve actie: van discussies naar daden.

 

Waarom je dit niet mag missen
▪ Krijg inzicht in een actueel onderwerp vanuit de bedrijfsethiek en hoe duurzaamheid reflecteert op onze samenleving
▪ Wissel ideeën en ervaringen uit met andere deelnemers
▪ Ontdek welke concrete duurzame acties je kunt inzetten in jouw bedrijf

 

Sprekers
• Prof. dr. ir. André Nijhof – Professor Nyenrode Universiteit en voorzitter van deze lezing
• Maria van der Heijden – Directeur-voorzitter MVO Nederland
• Prof. dr. Naomi Ellemers – Hoogleraar sociale en organisatiepsychologie Universiteit Utrecht
• Ingrid Thijssen – Voorzitter VNO-NCW

 

Programma
• 16:00 uur: start en welkom door dr. ir. André Nijhof

 

• 16:10 uur: introductie door Maria van der Heijden, directeur-bestuurder MVO Nederland

 

• 16:15 uur: sociaal-psychologe prof. dr. Naomi Ellemers over gedragsveranderingsperspectief. Ze doet onder meer onderzoek naar ethische normen en moreel gedrag in groepen. Hoe komt het dat duurzaamheid zoveel verdeling zaait in onze samenleving? Hoe ga je hier als bedrijf mee om?

 

• 16:30 uur: discussie

• 16:45 uur: pauze

 

• 16:50 uur: Ingrid Thijssen laat je de praktische uitdagingen zien op het gebied van duurzame transities. Hoe ga je om met grote vraagstukken als kostenverdeling en wetgeving, die om maatregelen vragen van zowel overheid, bedrijven als consumenten? Hoe zoek je naar individuele drijfveren om tegenstellingen te overbruggen?

 

• 17:10 uur: discussie

 

• 17:25: afsluiting van de lezing door dr. ir. André Nijhof

 

Aanmelden

Registratie is mogelijk via deze link


Serie Henk van Luijklezing
Dit jaar is de tiende editie van de Henk van Luijklezing, georganiseerd door Nyenrode Business Universiteit, VNO-NCW en MVO Nederland. De lezing is vernoemd naar prof. dr. Henk van Luijk (1929-2010). Van Luijk is met name bekend geworden als pionier van de Europese bedrijfsethiek. Zo was hij de eerste hoogleraar Bedrijfsethiek aan Nyenrode Business Universiteit, richtte hij het European Institute for Business Ethics op en leverde hij een belangrijke bijdrage aan de oprichting van MVO Nederland. Sinds 2010 – het jaar dat Henk van Luijk overleed – belichten we jaarlijks tijdens de Henk van Luijklezing een actueel onderwerp vanuit de bedrijfsethiek. Zo houden we zijn gedachtegoed in stand.