'Blijf investeren in leefbaarheid winkelgebieden'

12-06-2024

Wie geniet nou niet van gezellig shoppen in een mooie binnenstad? Dat sfeertje, die vaak mooie combi van shoppen, groen en wonen ontstaat niet vanzelf. Overheid én ondernemers moeten blíjven investeren om dorpskernen en binnensteden leefbaar te houden. Goed voor de economie, en ook, misschien verrassend, voor het woningaanbod. De zogeheten Impulsaanpak Winkelgebieden (IW) steunt dit soort investeringen. Helaas stopt deze regeling per 1 juli, maar schreeuwt om een vervolg.

 

Winkelgebieden opgeknapt

Met eigen ogen heb ik onlangs nog gezien hoe goed de impulsaanpak werkt, tijdens een bezoek aan het verouderde Bogaard Stadscentrum  Bogaard in het Zuid-Hollandse Rijswijk. Dat wordt geheel opgeknapt en dat biedt weer mooie nieuwe kansen voor ondernemers én de gemeente. Er is veel interesse voor een financieel steuntje in de rug via de impulsaanpak. De derde aanvraagronde was helemaal 'op' en ook voor deze vierde en laatste ronde is er meer interesse dan er geld is. Dat is een goed teken, want zo kunnen plaatsen van Apeldoorn tot Zuidlaren aan hun binnensteden én dorpskernen werken.

 

Leefbaar houden

Bij de ondernemers en een aantal gemeentes zie ik veel enthousiasme voor deze aanpak. Bij andere wethouders, provinciale bestuurders en ook landelijk mis ik nog wel eens het besef dat het erg belangrijk is om de winkelstraten leefbaar te houden. Velen weten niet eens van het bestaan van de regeling.

 

Lokale economie

Demissionair minister Hugo de Jonge zette onlangs nog op een rijtje wat de voordelen van de impulsaanpak zijn. Volgens sommige berekeningen heeft het tot wel vierduizend extra woningen opgeleverd. Denk aan nieuwe appartementen boven winkels, of oude winkelpanden die worden omgebouwd tot woonruimte. En winkeliers willen ook zijn waar het fijn wonen is en zo dragen ze niet alleen bij aan de lokale economie, maar ook aan de zo belangrijke sociale cohesie.

 

Uitgebreid vervolg

Om in EK-voetbaltermen te blijven; de bal is klaargelegd door De Jonge. Ik hoop dat de nieuwe ministers deze kans pakken om makkelijk te scoren en met een vervolg op de regeling komen. Misschien zelfs in een uitgebreidere vorm, want veel gemeentes kunnen een opstapje gebruiken om hun winkelstraten fraai te maken en te houden. Zo kunnen we overal in Nederland blijven wonen, werken, winkelen en recreëren.

 

 

Petra Tiel

Strategisch beleidsadviseur