Carefluencers in het vmbo 

26-06-2024

In de zorg komen we ogen, oren en handen tekort. En dat blijft nog wel even zo, nu Nederland vergrijst. Gelukkig beginnen elk jaar tienduizenden studenten aan een opleiding in de zorg, bijvoorbeeld op het mbo. Maar daar zien we dat veel jongeren na een tijdje afhaken. En op het vmbo kiezen steeds meer jongeren met een zorgprofiel voor een andere opleiding. Dit schooljaar begonnen 67 duizend eerstejaars in een zorgopleiding, 6000 minder dan twee jaar eerder.

 

Ik denk dat dat komt omdat ze niet goed weten hoe het is om in de zorg te werken. En dat idee hebben de docenten en veel stagebegeleiders op zorglocaties ook. Daar kunnen we gelukkig samen gemakkelijk wat aan doen. Want hoewel je er je op kan verkijken, wat het is om in een verpleeghuis te werken, het werk is wel hartstikke bevredigend en waardevol.  

 

We hebben een land vol carefluencers, mensen die met plezier werken in de zorg. Zou het geen idee zijn om hen te koppelen aan jongeren in het tweede en derde jaar van het vmbo. Zij staan op het punt om een belangrijke, maar niet zo gemakkelijke beslissing te nemen over hun beroepskeuze. Laat ze een paar dagen meelopen met de mensen in de praktijk. Geen stage, maar wel dat ze een gevoel krijgen bij wat het is om te werken in de zorg. En bijvoorbeeld met eigen ogen kunnen zien of het echt zo eng is om bloed te prikken. En of billenwassen echt zo erg is als het in je hoofd klinkt.  

Gewoon dat soort ongemakkelijke vragen kunnen stellen aan iemand uit de praktijk. Een eerlijk antwoord op de vraag hoe een week nachtdiensten is, zonder dat degene van wie je het wil weten jouw stage moet beoordelen.  

 

Samen met de organisaties van de zorginstellingen en het onderwijs hebben we een plan gemaakt om zo’n project in heel Nederland uit te rollen. Daarbij bereiden we een uitleg voor het zorgpersoneel voor, en een globaal programmaatje. Zo ontzorgen we de zorg, qua organisatie en administratie.  

 

We willen de organisatie ervan niet bij de zorginstellingen of de praktijkdocenten leggen, die hebben het druk genoeg met andere dingen. Daarom vragen we politiek Den Haag of ze hierin vier jaar lang per jaar 10 miljoen euro willen steken, om het project op te kunnen starten. Zo kunnen we studenten laten zien wat er kan in dit prachtige vak. Het lijkt misschien veel geld, maar dit jaar geven we met zijn allen meer dan 100 miljard euro uit aan zorg. Om je een idee te geven: 10 miljoen euro geeft alleen al het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC uit in minder dan twee dagen. Wedden dat carefluencers meer opleveren?  

Lees meer over