Corona zorgt ook voor criminaliteit, dus wees waakzaam

30-03-2020

De coronacrisis raakt iedereen, óók of zelfs criminelen. Ga maar na: met al die mensen thuis en van straat zijn er minder mogelijkheden voor bijvoorbeeld woninginbraken en zakkenrollerij. Maar criminelen zouden geen criminelen zijn als ze daar geen mouw aan wisten te passen. Jammer dat ze die creativiteit niet voor betere zaken gebruiken. Moeten ondernemers nóg waakzamer zijn.

 

Winkeldiefstal

Bedrijfspanden die gesloten zijn in verband met corona oefenen nu juist een grotere aantrekkingskracht uit op inbrekers. Dat betekent dus extra oplettendheid en bewaking, en toch maar even checken of die beveiligingscamera’s nog goed werken. De criminaliteit verschuift zich ook naar winkels die nog wél open zijn. En ook al wordt er nu minder met contant geld betaald, artikelen als sigaretten en juwelen blijven altijd interessant voor dieven.

 

Medische apparatuur

Corona maakt andere producten ineens interessant. Medische apparatuur en beschermingsmiddelen bijvoorbeeld. Er zijn al meldingen van diefstal van mondkapjes, handschoenen en ontsmettende gel. Hoe ver gaat dat: medicijnen, grondstoffen voor testen, beademingsapparatuur?

 

Cybercrime

Ook de online-onderwereld zit niet stil. Via nepwebsites en gehackte accounts proberen cybercriminelen hun slag te slaan in deze onzekere tijden. Zo heeft de politie weten te voorkomen dan het geld voor een miljoenenorder aan mondkapjes naar een oplichter ging. De accounts van populaire kledingwegshops – nog populairder nu de winkels dicht zijn – worden gehackt. De Fraudehelpdesk kreeg al 200 meldingen.

 

Nepmails

Valse e-mails worden verspreid die inspelen op de angst voor of de problemen rond corona. Over een antibacteriële bankpas bijvoorbeeld. Of over een bestelling met vertraging: klik hier om te kijken waar het product zich bevindt. Tsja, mensen zitten thuis en zoeken sneller de onlinewereld op. Dat weten criminelen ook. De telefonische acquisitiefraude zou ook wel eens kunnen opleven. Immers: de ontvanger heeft geen collega’s in de buurt om het telefoontje even te checken.

 

Na de crisis

Zo komen deze vormen van criminaliteit bovenop de coronaproblemen die ondernemers al hebben. Hopelijk is de crisis snel voorbij. Tot die tijd: wees nog alerter dan gebruikelijk.  

 

Els Prins

Beleidssecretaris criminaliteit