De zwanenzang van het Groeifonds. Of toch een herstart?

05-04-2024

Het groeifonds, nog maar drie jaar geleden gepresenteerd als het magnum opus van innovatie en duurzame economische groei, dreigt zijn laatste noten te spelen. De minister van Economische Zaken drukte de pauzeknop stevig in na het uitblijven van politieke steun voor een motie die juist opriep tot volle vaart vooruit.

 

Springplank voor innovatie en welvaart

Het klinkt als een zwanenzang voor het Groeifonds dat zo veelbelovend begon. in 2021 geïntroduceerd als de springplank voor technologische revolutie en welvaart, is het nu verstrikt geraakt in politieke manoeuvres. De zo heldere toekomstvisie dreigt te vervagen in een waas van gemiste kansen en teleurgestelde bedrijven en kennisinstellingen, nu een nieuwe financieringsronde uitblijft.  

 

Grootschalig investeren in onderzoek en innovatie 

Toch denk ik dat zelfs de meest tragische zwanenzang een bron van inspiratie kan zijn. Door het vastlopen van dit fonds is er wél, vanuit heel veel perspectieven, aandacht voor het belang van grootschalig investeren in onderzoek en innovatie. Zoveel dat ik hoop dat dit ook de partijen aan de formatietafel niet kan ontgaan.  

 

Geen gat laten vallen 

Ik hoop tegelijkertijd dat we niet op onze handen gaan zitten en zo een gat laten vallen in het vertrouwen van bedrijven, en in de ontwikkeling van projecten voor onze toekomstige welvaart. In de geopolitieke ‘techstrijd’ om sleuteltechnologieën kunnen we ons dat simpelweg niet veroorloven. Een inspirerende technologiestrategie verdient bovendien een serieuze investering; niet een miljoen hier en een miljoen daar, maar grootschalige projecten en consortia waarin we bouwen aan nieuwe ecosystemen, hoogproductieve bedrijvigheid en talent dat de toekomst vormgeeft. 

 

Reineke Timmermans

Strategisch beleidsadviseur innovatie en industriebeleid