Eric van Schagen: 'Kunnen we het samen oplossen?'

20-01-2023

Vlak bij mijn woning en mijn bedrijf voltrekt zich het wonder van Veldhoven: ASML. Ons dorp is ineens het centrum van de wereld, als het over chips gaat tenminste. De presidenten van China en de USA kunnen Veldhoven inmiddels op de kaart aanwijzen.

 

De nieuwe wereld

Ik sta er met verbazing en bewondering naar te kijken. Maar ik voel me vooral ook bevoorrecht dat ik dit mag meemaken. Vlak bij mijn huis wordt de nieuwe wereld gemaakt. Dan komt de kleine jongen in mij boven, die zich verwondert en trots is op zijn omgeving en zijn land.

 

Meer strijd 

Nu ben ik ook een fietsliefhebber. Ik trek er dus graag op uit in het mooie Brabantse land met zijn gezellige dorpen, boerenlandschap, mooie bossen en vennen. Ook dat is voor mij het wonder van Veldhoven.

Maar er is steeds meer strijd. Versterkt door politieke belangen van partijen die kiezers willen trekken en de media die lezers moeten vermaken. Strijd. Tussen natuur en economie en tussen boeren en stedelingen. Dat is jammer, want het is allemaal belangrijk en mooi.

 

Een mooie toekomst 

En ik kan van beide genieten. Ik ben nou eenmaal geen actievoerder. En als je vanaf ASML vijf minuten doorfietst, heb je alle rust. Dus waarom worden we zo boos, waarom lossen we het niet met z’n allen op?

Misschien ben ik een beetje naïef. Maar ik hoop dat we elkaar in 2023 allemaal een beetje de hand kunnen reiken en samen gaan voor een mooie toekomst. Met alle aandacht voor verdienvermogen, duurzaamheid en inclusiviteit. Brede welvaart dus.

 

 

Eric van Schagen

Voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland