Geef financiële sector ruimte om ondernemers te dienen

29-05-2024

Wie aan de financiële markten denkt, gaat in gedachten al snel de grens over. Dat is niet gek: als de Europese Centrale Bank bijvoorbeeld de rente aanpast, dan beïnvloedt dat meteen het gedrag van beleggers op Wall Street.  Maar in de praktijk blijkt de financiële wereld vaak nog verrassend nationaal. Dat komt vooral omdat een woud aan regelgeving zorgt dat het voor financiële instellingen heel ingewikkeld is om over de grens zaken te doen.  

 

Alleen al binnen Europa. Zo is de Europese interne markt nog lang niet af. Hindernis is ook dat EU-lidstaten allemaal eigen wetten en regels hebben uitgevaardigd, die niet op elkaar en op EU-regels aansluiten. Dit beperkt de mogelijkheden van banken om in het buitenland te opereren, maar het beperkt ze ook in eigen land. Zo hebben Frankrijk en Duitsland de bankenbelasting al afgeschaft, maar in Nederland wordt die juist verruimd. Nederlandse banken betalen daarbij ook nog eens over hun wereldwijde balans. Dat zet ze op achterstand in Europa. Het is tijd dat dit gaat veranderen. 

 

Het recente rapport van Enrico Letta over de Europese interne markt dat vorige maand verscheen, biedt een heldere analyse van wat er beter moet. Je hoeft de grens niet eens over om te zien waar het knelt, alleen al voor de financiële sector. Neem de tienduizenden medewerkers die de afgelopen jaren in dienst genomen zijn voor witwascontrole en ken-uw-klant onderzoek. Vooral op grond van nationale eisen, waarmee opnieuw de interne markt verstoord raakt.  

 

Ook EU-richtlijnen, zoals de nieuwe verplichting om internationale transacties te melden als binnen drie maanden vaker dan 26 keer een bedrag naar dezelfde begunstigde wordt overgemaakt, leiden tot een hoop extra werk.  Al deze employees kunnen zich intussen niet bezighouden met zaken die wel economische groei opleveren, zoals het financieren van het midden- en kleinbedrijf, of innovatie. Ook hier loopt de sector tegen grenzen aan.  

 

De gevolgen van deze beperkingen treffen niet alleen de financiële sector, maar ook hun klanten, zoals ondernemers. De samenleving is gebaat bij meer ruimte om te ondernemen, is dan ook het kernpunt van het vijfpuntenplan voor de financiële sector dat VNO-NCW aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. We hebben de sector hard nodig, bijvoorbeeld in de energietransitie en andere operaties voor de verduurzaming van onze samenleving. Dus laten we er dan ook voor zorgen dat dit kan. 

Lees meer over