Kom op! Zo ver is Nederland (nog) niet met digitalisering

14-09-2018

Technologische innovaties, digitalisering? De regio Brabant en Zeeland kent al genoeg bedrijven die slimme software schrijven, en toeleveranciers die de fabriek van morgen op de tekentafel hebben liggen of zelfs al hebben gerealiseerd.  

 

Digitalisering  

Nu kwam ons kabinet voor het zomerreces met een digitale strategie waarin als doel wordt gesteld om van Nederland dé digitale koploper van Europa te maken. De focus ligt op maatschappelijke en economische kansen van digitalisering in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en verbetering van de mobiliteit. Ook zou het bedrijfsleven, inclusief het mkb, meer moeten inzetten op digitalisering middels bijvoorbeeld robotisering, big data analyse en artificial intelligence. Mooi dat het kabinet hiermee komt, maar het is wel een open deur. Het ‘wat’ binnen een strategie is vaak eenvoudig te beantwoorden, maar het ‘hoe’ is lastiger.

 

Brabant loopt voorop 

In de regio Eindhoven, de Brainportregio, kunnen ze de hoe-vraag wèl beantwoorden. Niet met mooie woorden, maar met echte producten en oplossingen. ASML, Philips, NXP en Thermo Fisher horen tot de top van de wereld op hun gebied. Zo zijn er nog vele andere mooie voorbeelden dichtbij huis. Een boer in Reusel zorgt voor milieuvriendelijke friet dankzij de inzet van robots. Het logistieke bedrijf Versteijnen gaat het volledige magazijn robotiseren, én behoudt daarbij alle werkgelegenheid. Focal Meditech maakt zorgrobots die een kalmerend effect hebben op ouderen met dementie. In het Brabantse Best kennen we zelfs al een uitzendbureau voor robots: Smart Robotics.

 

Werk aan de winkel voor de rest van Nederland  

Maar als je kijkt naar onze positie binnen Europa, dan mag Nederland zich niet rijk rekenen. In landen als Duitsland, Zwitserland en Scandinavië worden robots breed ingezet in de maakindustrie. In het Verenigd Koninkrijk leren kinderen al op de basisschool algoritmes schrijven en programmeren. In Nederland gebeurt dat pas in 2021. Bedrijven, wetenschappers, kennisinstellingen en overheden moeten met elkaar samenwerken. Samen moeten ze praktische projecten opzetten om digitaal denken in alle geledingen te bevorderen, te beginnen met het onderwijs.

Bij ons in de regio laten we gewoon zien hoe het kan en helpen wij vanuit het zuiden Nederland met een digitaal duwtje in de rug.

 

Eric van Schagen

Voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland