Maak voor ondernemers duidelijk bij welk pensioenfonds ze horen

20-04-2023

Kunnen we het erover eens zijn dat een pannenkoek geen koek is, dat een vegetarische gehaktbal niet echt een geháktbal is, en dat je dat papier onder een kokosmakroon geen wafel kunt noemen. Ja toch? Ik hoor u denken 'waarom begint hij over eten?', maar dit zijn belangrijke vragen in de wereld van pensioenen. Echt waar. Zo serieus zelfs dat het soms tot rechtszaken leidt! Het is tijd dat daar verandering in komt.

 

Verplichte pensioenfondsen

Wat is er precies aan de hand? Veel ondernemers zijn automatisch aangesloten bij een pensioenregeling. Welke dat is, hangt af van welk product ze maken. Maak je als bedrijf koekjes, dan zit je waarschijnlijk bij het Pensioenfonds Zoetwaren. Gehaktballen? Dan onder het pensioenfonds VLEP. En zo zijn er in veel sectoren verplichte fondsen waar ondernemers verplicht bij zijn aangesloten.

 

Papierwerk en frustratie 

Nog te vaak komt het voor dat het onduidelijk voor ondernemers is bij welk fonds ze horen, als ze verplicht onder een regeling vallen. Dat leidt soms tot veel papierwerk, forse kosten en vooral frustratie bij ondernemers. Neem het voorbeeld van de pannenkoeken, een zaak die een aantal jaar geleden veel media-aandacht kreeg. Een pensioenfonds stelde op basis van zijn 'werkingssfeer' – de omschrijving van welke bedrijven bij een fonds horen – dat een pannenkoeken- en poffertjesmaker erbij hoorde en dus premie moest betalen. De rechter zette daar uiteindelijk een streep door.

 

Juridische discussies

Ik weet zeker dat ondernemers liever willen ondernemen dan bezig zijn met dit soort juridische rompslomp. Ze willen vaak gewoon een goed pensioen voor hun werknemers, maar niet van verschillende fondsen brieven krijgen dat ze zich bij hen moeten aansluiten. Ondernemers willen niet in juridische discussies worden getrokken.

 

Handige tool

Dus is het belangrijk dat iedereen meteen weet bij welk fonds de bedrijven horen. De Kamer van Koophandel kan hier een rol bij spelen door heldere informatie te verschaffen. Gelukkig is er ook door de pensioensector een handige tool ontwikkeld, met als naam 'Bij welk pensioenfonds hoor ik'. Echt een aanrader.

 

Dynamische economie

Maar het is ook belangrijk dat werkingssferen, die omschrijvingen dus welke ondernemers bij welk fonds horen, worden geactualiseerd. Die beschrijvingen zijn niet altijd helder genoeg of bieden te veel ruimte voor misverstanden. Zeker in deze dynamische economie waarin branches steeds vaker en sneller veranderen is het belangrijk dat deze werkingssfeer helder is. Het is aan cao-partijen om dit op te pakken. De Stichting van de Arbeid heeft hiertoe recent een oproep gedaan. Als een bedrijf bij een fonds aangesloten móet zijn, moet ook klip-en-klaar zijn welk fonds dat is.

 

 

Jurre de Haan

Beleidssecretaris pensioenen