Recycle database EU dreigt vol te stromen met nutteloze data

07-04-2020

Ik denk dat iedereen wel eens een plan heeft gezien en gedacht: Goed idee, maar zo werkt het niet. Dat heb ik bij het plan van de EU om bedrijven te verplichten elk onderdeel van een product waarin ‘zeer zorgwekkende stoffen’ zitten, te registreren in een database. Op zich snap ik het, zo blijf je die stoffen volgen. Maar het is heel veel werk voor een database die vol komt met overbodige informatie.

 

Enorme papierwinkel

Door alle producten die in Europa worden gemaakt of geïmporteerd zo minutieus te monitoren, dreigt een enorme (digitale) papierwinkel voor bedrijven. Het verkrijgen van informatie over gevaarlijke stoffen is zeer bewerkelijk en soms onmogelijk. Dat komt mede door de complexe internationale supply chains, met veel bedrijven van buiten de EU die niet onder onze regels vallen.

 

Nutteloze gegevens

Afvalverwerkers geven aan weinig nut in de huidige database-opzet te zien. Die helpt hen niet of nauwelijks om gebruikte producten of secundaire grondstoffen in te zetten in de circulaire economie. Een groot deel van de database zal dus ongebruikt blijven.

 

Behoeften afvalverwerkers

Staatsecretaris Van Veldhoven moet met haar Europese collega’s om tafel om een database te bepleiten die is toegesneden op de behoeften van afvalverwerkers en recyclers. Eerst voor producten en grondstoffen die meest kunnen bijdragen aan recycling en voor producten met hoge percentages zeer zorgwekkende stoffen. Dat kan later aangescherpt worden als de afvalverwerkers er om vragen.

 

Ondersteun oplossingen

Daarbij zou het helpen als de overheid bedrijven ondersteunt die werken aan oplossingen om minder zeer zorgwekkende stoffen toe te passen. Dan pakken we het probleem bij de bron aan.

 

Willem-Henk Streekstra

Beleidssecretaris duurzaamheid, veiligheid en grondstoffen