Waterstof wordt nieuwe pijler onder noordelijke economie

24-04-2017

Als het ergens moet, dan is het hier. Dat was mijn gedachte toen ik nog niet zo lang geleden opriep tot het nationaliseren van vastgoed in het Groningse aardbevingsgebied. Die gedachte zit nu weer in mijn hoofd: als het ergens kan, dan is het hier. Al gaat het deze keer om iets heel anders: het tot stand brengen van een waterstofeconomie.

 

Pijler economie

De productie van duurzame waterstof kan namelijk dé pijler worden van de economie in Noord-Nederland. Tenminste, als het plan van de Noordelijke Innovation Board, waarin ondernemers, kennisinstellingen, grote gemeenten en provincies samenwerken, tot uitvoering wordt gebracht. Noord-Nederland is dé regio om deze nieuwe economie op gang te brengen. Vanwege de grootschalige groene elektriciteitsproductie via offshore wind, de kennisinfrastructuur, de grootschalige chemieclusters, de import van groene elektriciteit en de infrastructuur voor gastransport die kan worden aangepast voor groene waterstof. 

 

Nieuwe banen

Mijn hart gaat daar sneller van kloppen, omdat dit de regio grote kansen biedt. Met de relatief goedkope elektriciteit en groene waterstof die beschikbaar komt, kan het chemiecluster in Delfzijl zijn concurrentiepositie versterken en vergroenen. De waterstof zou verder verkocht kunnen worden aan de industrieregio’s rond Rotterdam, Bremen en Hamburg. Ook biedt het enorme mogelijkheden voor nieuwe banen in onze regio.

 

Impuls energietransitie

Maar de aantrekkingskracht zit ‘m vooral in het gevoel dat we met een waterstofeconomie de energietransitie een flinke impuls kunnen geven en daarmee Noord-Nederland een nieuwe richting op kunnen laten gaan.

 

Grote investeringen 

Het plan van de Noordelijke Innovation Board is ambitieus. Het is niet alleen een kwestie van fabrieken bouwen, maar ook van marktontwikkeling, infrastructuur, regelgeving, innovatie, onderzoek en onderwijs. Dat betekent een nieuwe manier van denken, grote investeringen en een lange adem. Maar dat kunnen we in deze regio, daar ben ik van overtuigd.

 

Alfred Welink

Voorzitter VNO-NCW Noord