Q&A contactberoepen: vragen en antwoorden voor ondernemers

Met ingang van 15 januari mogen contactberoepen hun werk weer hervatten. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen van ondernemers en de antwoorden daarop over deze categorie bedrijven. Bekijk hier de informatie van de rijksoverheid over contactberoepen.

 

 

Welke regels gelden voor contactberoepen?

Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, mogen met ingang van 15 januari weer open tot 17:00 uur 's middags.

 

Is een mondkapje verplicht voor contactberoepen?

Een mondkapje is verplicht, zowel voor de klant als de dienstverlener. Ook is het advies van de overheid vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

 

Wat houdt de registratieplicht voor kappers, schoonheidsspecialisten, masseurs, etc. in?

Sinds 29 september geldt een registratieplicht voor contactberoepen. Dat houdt in dat zij worden verplicht om aan alle klanten te vragen om hun contactgegevens achter te laten en daarmee toestemming te geven om deze beschikbaar te stellen voor een eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Andere klanten mogen die gegevens niet zien.
Het gaat om de volgende gegevens: volledige naam, datum, e-mailadres, telefoonnummer en toestemming.

 

Wat mogen bedrijven verder met deze gegevens doen?

Niets. De gegevens mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt en kunnen alleen door de regionale GGD worden opgevraagd.
De gegevens moeten 10 dagen worden bewaard en daarna vernietigd.

 

Wat als klanten hun gegevens niet achter willen laten?

Dat mogen zij weigeren. Een keuze van een klant om contactgegevens niet te geven mag niet leiden tot het weigeren van de toegang.

 

Zijn er uitzonderingen van contactberoepen waarvoor dit niet geldt?

Deze verplichting geldt niet voor beroepen waarvoor de registratieplicht het uitoefenen van het beroep, of de veiligheid of welzijn van betrokkenen in de weg zou staan, bijvoorbeeld voor zorgverleners, handhavers, opsporingsambtenaren.