‘Tekort stageplaatsen zet jongeren op 1-0 achterstand’

04-07-2013

De jeugdwerkloosheid is de afgelopen maanden vrijwel niet toegenomen. Maar met 137 duizend werkloze jongeren is er allerminst reden om achterover te leunen. Dat zei Mirjam Sterk, Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, op 20 juni in Rotterdam. Sterk nam de SBB-barometer in ontvangst.

De barometer van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) meldt een groeiend tekort aan stageplaatsen en leerbanen voor het mbo: er zijn nu dik twintigduizend leerbanen minder dan twee jaar geleden. ‘Een stage- of leerbaan is vaak verplicht om een diploma te behalen. Door het huidige tekort staan veel jongeren al met 1-0 achter’, zei Sterk.

De ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid gaf 20 juni ook de aftrap voor de campagne Word leerbedrijf, daar word je beter van. Sterk roept daarmee, samen met de SBB, ondernemers op om leerbedrijf te worden. Zij wordt hierin ondersteund door lokale overheden en kenniscentra. Ze benadrukte dat niet alle verantwoordelijkheid bij de werkgevers kan worden gelegd. ‘Het is ook belangrijk dat jongeren, samen met hun ouders, goed nadenken over de opleiding die zij kiezen en de banenkans die daarbij hoort.’

Dit artikel komt uit de print Forum