Bert van Zijtveld: 'Van zelf ondernemen werd ik een leuker mens'

02-04-2024

Bert van Zijtveld (De Heikamp) werkte bij IBM en vloog de hele wereld over. Totdat zijn moeder een opvolger zocht voor het familiebedrijf. 'Ik ben er een leuker mens van geworden.'

 

‘Zij die gaan, hebben altijd gelijk. Dat is mijn motto. Dat vertel ik altijd aan scholieren om ze enthousiast te maken voor werken in de horeca. Dan stap ik zo’n school binnen en zitten er zestien jongeren, onderuitgezakt met een capuchon op. Toch hoop ik dat mijn verhaal iets doet. Ik ben zelf ook van de mavo, via de mts, naar de hts gegaan.’

VeerkrachtVeel ondernemers weten hoe het is om te vallen en toch weer op te staan. In de serie Veerkracht laten we deze ondernemers aan het woord. Wat maakten zij mee en hoe kwamen ze hier sterker uit?

‘Mijn ouders kochten in 1972 een vervallen boerderij om een manege te starten. Mijn vader verongelukte twee jaar later, waarschijnlijk is hij achter het stuur in slaap gevallen. Mijn moeder kwam er met drie kleine kinderen alleen voor te staan. Zij is verder gegaan met de kantine, met een vierpits fornuisje en twaalf borden. Zo is het pannenkoekenrestaurant begonnen. Dat noem ik veerkracht. Ik ben in eerste instantie weggegaan uit het familiebedrijf en heb 27 jaar in de automatisering gewerkt. Ik zat bij IBM in Amsterdam, heb de hele wereld rondgevlogen. Ruurlo-Amsterdam was woon-werkverkeer.’

 

'Mijn moeder stond er alleen voor met drie kleine kinderen'

 

‘Toen mijn moeder het rustiger aan wilde doen, heb ik het bedrijf samen met mijn vrouw overgenomen. De eerste tijd bleef ik bij IBM werken en was mijn vrouw bedrijfsleider. Dan kwam ik te pas en te onpas in pak binnenvliegen. Acht jaar geleden kon ik bij IBM op een prettige manier weg en dat heb ik toen gedaan.  Dat werd tijd, meer rust en focus. Ik ben er een leuker mens van geworden.’

Bert van Zijtveld: 'Ik hoop altijd dat mijn verhaal jongeren iets doet'
Bert van Zijtveld: 'Ik hoop altijd dat mijn verhaal jongeren iets doet'

‘Nu geniet ik van het lokale, van het ondernemen. Ik vind mezelf geen goede manager, maar ik moet het vooral hebben van nieuwe ideeën, nieuwe dingen ontwikkelen. En een goed team mensen om me heen die alles kunnen waar ik niet goed in ben. We hebben de afgelopen jaren allerlei activiteiten rondom ons restaurant toegevoegd, zoals een klimbos. We hebben inmiddels weer een hoop schoteltjes in de lucht. Daar krijg ik energie van. Natuurlijk, niet alles gaat goed. Pas vroeg iemand naar mijn grootste mislukkingen. Daar moest ik hard over nadenken. Er zijn er meer dan genoeg... En toch? Misschien omdat ik altijd focus op wat er wel goed gaat en bij de rest niet te lang stil blijf staan. Zij die gaan, hebben altijd gelijk.’

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief