Btw-verhoging: 'Dit stimuleert de vraag naar zwartwerken'

25-06-2015

Wil de politiek dit echt? Drie effecten van btw-verhoging

 

 

'Dan doen we het wel zwart'

'De som is eenvoudig te maken', zegt Lidia Wijzenbroek, manager bij Verweij Kappers. 'Veel kappers moeten straks personeel ontslaan, dat vervolgens terechtkomt in het thuiswerkcircuit. Het kan niet anders of de overheid werkt zwartwerken op die manier in de hand.' Dat is ook waar branchevereniging Anko voor vreest, zegt woordvoerder Bart Bijvank. Hij heeft al veel geëmotioneerde ondernemers aan de telefoon gehad. Kort na het nieuws had een petitie van de vereniging al tienduizend handtekeningen. 'We zijn gelijk een onderzoek gestart om te kijken wat dit betekent voor de sector. Niet alleen qua baanverlies, maar zeker ook wat betreft zwartwerken.' Het gekke is: in 2000 werd juist het lage tarief ingevoerd voor kappers om zwartwerken in de sector tegen te gaan. Waarom dan nu de omgekeerde beweging wordt gemaakt? Ook Bouwend Nederland maakt zich zorgen over toename van het illegale circuit waarin naar schatting zo'n 55 miljard euro (10 procent van het bbp) omgaat. 'Een verhoging van 15 procent, dat gaat om bedragen die de moeite waard zijn', zegt Pim Nusselder van de vereniging. 'Klanten gaan dan vanzelf aan ondernemers vragen of het niet zwart kan.' Ook de overheid wordt geraakt: die loopt veel belasting mis.

 

 

 

'Dit stuurt mensen over de grens'

Waarom nog kamperen in Nederland als je veel goedkoper terecht kunt over de grens? 'Ik weet heel zeker dat we minder boekingen gaan krijgen', zegt Roger Ridderbroek, bedrijfsleider bij recreatiecentrum van Harte in het Drentse Echten. Ridderbroek vindt de verhoging onbegrijpelijk. 'Wij bieden aangepaste vakanties aan in de zorgsector, waardoor we mensen niet direct over de grens jagen, maar reken maar dat Belgen en Duitsers straks veel minder komen. Alles gaat omhoog, van bedlinnen tot fietsenverhuur. Normaal onthoud ik me van politieke uitspraken, maar dit kan toch niet waar zijn?! Nederland wordt op die manier onaantrekkelijk voor buitenlandse toeristen.' Voor hetzelfde effect vrezen ondernemers in de grensregio's. Het was in de Achterhoek, Brabant of Zuid-Limburg al aantrekkelijk om over de grens te tanken door de accijnzen, maar even naar de kapper of de schoenmaker wordt zo ook aan het lijstje toegevoegd. Of naar Bobbejaanland. Want ook dat is straks een stuk goedkoper dan naar De Efteling gaan. 'In België en Duitsland lachen ze ons gewoon uit omdat we moedwillig onze toeristen in hun schoot werpen', zegt Adri van der Weyde, voorzitter Recron. En die Duitsers of Belgen? Die blijven lekker in eigen land.

 

 

 

'Dit gaat flink wat omzet kosten'

'Gaat het net wat beter met de economie en dan komen ze met zoiets.' Michiel van den Berg is samen met zijn broer Martijn eigenaar van Vesper Hotel Noordwijk. 'We kunnen niet anders dan die hogere btw doorberekenen. Maar dat betekent wél 15 procent hogere kamerprijzen.' Hij denkt niet dat consumenten hun eisen aan accommodaties naar beneden bijstellen om binnen hun budget te blijven; ze zullen eerder uitwijken naar het buitenland. Van den Berg gaat er vanuit dat het effect van de btw-verhoging niet lang op zich zal laten wachten. Voor zijn eigen bedrijf houdt hij voor de korte termijn rekening met een omzetdaling van 10 procent. Het zal ook arbeidsplaatsen kosten. Voorlopig gaat hij uit van 5 procent minder medewerkers. Maar er zullen legio bedrijven zijn waar de klap veel harder aankomt. Paul Schoormans van Koninklijke Horeca Nederland heeft al een aantal rekensommetjes gemaakt om de gevolgen van de btw-verhoging op nationaal niveau in kaart te brengen. 'Per saldo leidt de maatregel tot zesduizend arbeidsplaatsen minder in de 3.500 hotels die ons land telt. En dus meer werkloosheidsuitkeringen. Wrang, zeker als je beseft dat de meeropbrengst aan btw waar het kabinet van uitgaat, niet wordt gerealiseerd.'