Hij leverde zijn bonus in én het executiveteam van bierbrouwer Heineken stond 20 procent salaris af. Hans Böhm, algemeen directeur Heineken, kwam kort na zijn aantreden in een roerige tijd terecht. Hoe helpt hij zijn bedrijf én anderen door de coronacrisis?
Het moest een knaljaar worden voor bierbrouwer Heineken. Het EK voetbal, Formule 1, de Olympische spelen, Sail. En een verhuizing van Zoeterwoude naar een gloednieuw kantoorpand in het centrum van Leiden. In plaats daarvan leidt Hans Böhm, algemeen directeur Heineken Nederland, vanuit huis het bedrijf door de coronacrisis.
Wie is Hans Böhm?Hans Böhm (1972, Alphen aan den Rijn) is sinds 1 februari 2020 de algemeen directeur van Heineken Nederland. Daarvoor leidde hij vier jaar de startup Beerwulf, een webwinkel voor speciaalbier. Böhm studeerde in Rotterdam, en begon daarna zijn carrière in verschillende functies bij Heineken in Zoeterwoude en in Amsterdam. Ook maakte hij een uitstapje naar Egypte, waar hij een aantal jaar verschillende commerciële functies vervulde.
Veel klanten van Heineken – horecaondernemers, die noodgedwongen gesloten zijn – hebben het moeilijk. En dat voelt het bedrijf: de winst daalde wereldwijd in het eerste kwartaal van 299 miljoen naar 94 miljoen. Daarom deed de top een stapje terug. Heineken kondigde onlangs aan dat alle bonussen worden opgeschort én dat het executive team 20 procent van hun salaris inlevert. Een rare start voor Böhm, die pas 100 dagen in het zadel zit als directeur. Of zoals hij het zelf zegt: 'Het schuim is wel een beetje van het bier.'
20 procent salaris inleveren, geen bonus meer – ik kan me voorstellen dat u daar niet heel vrolijk van wordt.
'Voor mij geldt alleen dat ik mijn volledige bonus heb ingeleverd, net als de rest van de circa 1.000 senior managers wereldwijd. En het executive team heeft daarnaast nog eens 20 procent salaris ingeleverd. Nee, niemand wordt vrolijk van deze crisis. Een bonus is bedoeld voor bovenmatige prestaties – en die gaan er dit jaar niet komen. Voor mij is het dus een logische stap. We hebben bij Heineken ook geen bonuscultuur zoals in Angelsaksische landen, waarbij mensen bij wijze van spreken voor hun bonus naar werk gaan.'
'Voor de duidelijkheid: voor mij vormt die bonus een groot deel van mijn inkomen'
Wie heeft dit 'offer' eigenlijk bedacht?
'In Heinekenvestigingen in meerdere landen gingen stemmen op over een loonoffer. Zeker in die landen die het zwaar hebben en elke steun kunnen gebruiken. En dus werd er gezegd: dan kan de top ook niet het volledige salaris verdienen. Overigens hebben de 'gewone' medewerkers nog geen loonoffer hoeven doen en zijn er ook geen mensen ontslagen. Dit jaar zullen er geen COVID-gerelateerde herstructureringen plaatsvinden. En voor wat betreft de top: iedereen die bij Heineken werkt, weet dat nu inleveren betekent dat we waarschijnlijk sterker uit deze crisis komen. Niemand werkt hier voor de korte termijn. En niemand was het hier dus mee oneens.'
Maar u heeft 'alleen maar' uw bonus moeten inleveren. Waarom geen 20 procent salaris?
'We hebben vooral gekeken naar wat er fair is, maar óók naar wat er nodig is voor het bedrijf. Een volgende ingreep zou alleen nodig zijn als we nog meer pijn voelen. Voor de duidelijkheid: voor mij vormt die bonus een groot deel van mijn inkomen. Dus dat wordt gevoeld, hoor. Zeker als de bonus elk jaar komt, hou je er rekening mee. Voor veel senior managers uit bijvoorbeeld Oost- of Zuid-Europa zou 20 procent salaris inleveren overigens een te grote ingreep zijn.'
Interview gaat na de foto verder