Italiaanse ondernemers demonstreren tegen kabinet

19-03-2014

Niet de vakbonden, maar de Italiaanse werkgevers­vereniging gaf onlangs het startschot voor een protest tegen Rome. Ondernemers zijn het zat. Zal de nieuwe premier Italië wél concurrerend maken?

De opgekropte woede straalde ervan af toen vorige maand honderden ondernemers uit klein-, midden- en grootbedrijf in Turijn samenkwamen. Daar stond een heuse demonstratie op het programma. Tegen een overheid die het ondernemen maar niet eenvoudiger wil maken. En daarmee het bedrijfsleven frustreert. 'Geef ons een normaal land en wij laten zien waar we toe in staat zijn', zo zei president Giorgio Squinzi van werkgeversorganisatie Confindustria. 'Het probleem is dat je hier niet failliet gaat vanwege je schulden maar vanwege je tegoeden', zo zei zijn collega van de afdeling Asti. Met name de overheid is in Italië een slechte betaler en heeft voor zeker 60 miljard euro aan soms ruim drie jaar openstaande rekeningen.

Het evenement in Turijn was het startschot voor een langdurig protest waarbij onder­nemers filmpjes of geschreven teksten plaatsen op de website 'Herstel voor Italië'.

De ondernemers zien met lede ogen aan dat Italië in de crisis een kwart van de industriële capaciteit is verloren en dat Italië is terug­gekeerd op niveaus van de jaren zestig en zeventig qua besteedbaar inkomen, aantal verkochte auto's en de bouw. De onvrede was de afgelopen maanden gegroeid. Ondanks beloftes leek er onder de regering van premier Letta niets te veranderen.

Partijleider Matteo Renzi van de sociaaldemocratische PD zag kans Letta te wippen en zelf premier te worden. En ook hij belooft dat alles anders wordt. Met elke week gesprekken met ondernemers en elke maand een concreet hervormingsplan. Eerst wordt de kieswet hervormd om te zorgen dat regeringen stabieler kunnen worden en hun termijn uitzitten. Vervolgens moet er een job-act komen die de kosten van personeel verlaagt en de netto salarissen verhoogt. Renzi belooft een belastingverlaging van 10 miljard euro die vooral ten goede komt van werknemers om zo de bestedingen aan te zwengelen. Het geld moet beschikbaar komen door de overheid minder te laten verspillen. De in de ogen van veel ondernemers verlammende bureaucratie is het volgende project. 'Prestatiebeloning voor ambtenaren', was het voorstel van ondernemers daarbij.

Of Renzi dit voor elkaar krijgt is de vraag. Het over­heidsapparaat rationaliseren blijkt voor menig politicus onmogelijk. En ook het banen­plan maakt vooralsnog weinig indruk. 'Voor ons verandert er niets mee' zo liet Fiat-Chrysler bestuursvoorzitter Sergio Marchionne weten. Toch zijn ondernemers – voor­lopig althans – optimistisch. Hun boodschap lijkt in Rome aangekomen. Squinzi: 'Laten we het een paar maanden aanzien.'

Bekijk het digitale protest op www.ripresaeimpresa.it

Lees meer over
Dit artikel komt uit de print Forum