Niet alleen ondernemer moet achter fraudeur aan

17-10-2013
  • Collectieve actie slachtoffers is interessante gedachte
  • Wetgeving en handhaving blijven ook van belang

Ondernemers die slachtoffer worden van bijvoorbeeld acquisitie- of faillissementsfraude, moeten niet te veel rekenen op politie en justitie, zegt oud-fraudeofficier Fred Speijers in de laatste tableteditie van Forum. Politie en justitie richten de aandacht namelijk vooral op fraude met overheidsregelingen. Speijers adviseert slachtoffers daarom als collectief een civiele procedure te starten tegen frauders, en zelf een onderzoeksbureau en een advocaat aan het werk te zetten. Met het geld van de fraudeur kunnen de geleden schade en de juridische kosten worden gedekt.

Een interessante gedachte. Maar het bewandelen van de civiele weg betekent niet dat die van het strafrecht voortaan achterwege kan blijven. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie moet (meer) werk blijven maken van de aanpak van financieel-economische criminaliteit. Ook het initiatiefwets¬voorstel van VVD en SP om ondernemers beter te beschermen tegen acquisitiefraude, moet niet op de lange baan worden geschoven. Al was het maar omdat civiele procedures meer kans maken op succes als dat wetsvoorstel wordt ingevoerd.

Minister Opstelten hecht meer aan een Europese aanpak van fraude. Dat moet ook gebeuren, aangezien fraudeurs steeds vaker vanuit het buitenland opereren, en zo de nationale fraudewetgeving omzeilen. Het is een gunstig teken dat het Europees Parlement een SP-rapport over een internationale aanpak heeft omarmd. Maar de Europese weg duurt lang. Het blijft daarom zaak om ook nationaal aan de weg te timmeren en het fraudeurs zo moeilijk mogelijk te maken. Ook banken, providers, verhuurders van kantoorruimte en andere facilitaire diensten waar fraudeurs van gebruikmaken, spelen een rol. Iedereen die een steentje kan bijdragen aan de barrière tegen fraude, moet dat doen.

Dit artikel komt uit de print Forum