Waarom werkgevers in China nu ook vragen naar bloedgroep en horoscoop

21-12-2023

In China is de werkloosheid onder jongeren zo hoog, dat werkgevers specifieke eisen kunnen stellen. Selecteren op leeftijd, geslacht en academische achtergrond gebeurt op grote schaal. Een verkeerde horoscoop, bloedgroep of geboorteplaats kan ook reden zijn voor een afwijzing. Een kijkje over de grens.
Roger Li werkt nu twee jaar op de hr-afdeling van een techbedrijf in Shenzhen, een stad in het zuiden van China. Hij merkt dat kandidaten aan hogere eisen moeten voldoen dan voorheen. 'We nodigen een sollicitant alleen uit voor een gesprek als deze is afgestudeerd aan een Chinese topuniversiteit. Het is nog beter als je in het buitenland hebt gestudeerd', zegt hij.

BuitenlandKlimaat, migratie, regeldruk, vergrijzing. Nederland is zeker niet het enige land dat met deze problemen worstelt. Maar hoe pakken ze het in buitenland eigenlijk aan? Lees meer hierover in deze rubriek.
Het kost drie of vier sollicitatierondes voordat een kandidaat wordt aangenomen. Hij zegt niet op geslacht of leeftijd te letten, maar erkent dat dit bij andere bedrijven wel regelmatig gebeurt. 'Oudere kandidaten worden buitengesloten omdat zij niet zouden kunnen omgaan met technologische innovaties zoals kunstmatige intelligentie', zegt hij.

 

'Alleen kandidaten van een topuniversiteit'

 

Vrouwen zijn ongeschikt

Werkgevers vinden vrouwelijke sollicitanten ongeschikt vanwege de lange werkdagen. Het is in China’s techindustrie gebruikelijk dat mensen zes dagen in de week van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds werken. De zogenaamde 996-werkcultuur. 'Het idee heerst dat vrouwen voor hun familie moeten zorgen en dit soort lange dagen daar niet naast kunnen doen', zegt Li.

 

Post-covid

Chinese bedrijven zijn nog niet hersteld van het drie jaar durende zero-Covidbeleid. Vorig jaar werden hele steden in lockdown geplaatst. Mensen moesten wekenlang thuis in isolatie en mochten niet naar buiten om boodschappen te doen. Laat staan dat ze naar kantoor konden. Hoewel alle coronamaatregelen inmiddels zijn afgeschaft, heeft dit nog niet geleid tot een herstel van het Chinese consumentenvertrouwen. In oktober is de consumentenprijsindex met 0,2 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. 'Het bedrijfsleven is enorm getroffen. Ook wij hebben moeten korten in personeel', zegt Li.

 

Bloedgroep

Slechte economische omstandigheden treffen voornamelijk de jonge professionals. In juni was 21,3 procent van de stedelingen tussen de 16 en 24 jaar werkloos. Het was de zevende maand op een rij dat de jeugdwerkloosheid een nieuw record bereikte. Inmiddels is het Chinese Landelijke Bureau van de Statistieken gestopt met het publiceren van dit maandelijkse percentage.

De hr-medewerker heeft verhalen gehoord van jonge sollicitanten die gevraagd werden naar hun bloedgroep. Dat zou een indicatie zijn van hun karakter. Ook heeft Li op sociale media gezien hoe posts viraal gaan van mensen die zijn aangenomen omdat hun horoscoop volgens een waarzegger bij die van de ceo zou passen. Kandidaten selecteren op dit soort criteria vindt hij zelf ouderwets bijgeloof.

 

'Bloedgroep of horoscoop worden als selectiemiddel gebruikt'

 

Li is optimistisch over de toekomst en denkt dat de eisen waaraan sollicitanten moeten voldoen minder traditioneel zullen worden. 'Het zijn nu de millennials of zelfs mensen van generatie Z die topfuncties bekleden als manager of directeur. Zij hechten bij het aannemen van personeel meer waarde aan professionele ervaring en onderwijs dan aan connecties of horoscopen', zegt Li.

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.