Wist u dat in elke vrachtwagen onderdelen uit Nederland zitten?

29-11-2017

Als u een vrachtwagen op één van de Europese snelwegen ziet rijden, let dan eens heel goed op. Of hij nou van DAF, Scania of MAN is, wedden dat op de vrachtwagen onderdelen ‘made in Holland’ staat. Had u vast niet verwacht.

 

Een zelfrijdende vrachtwagen zonder chauffeur? Klinkt best vreemd hè? Maar in de toekomst kijkt echt niemand er meer van op. In Nederland wordt al druk geëxperimenteerd met wat wel ‘autonoom rijdende voertuigen’ wordt genoemd. En geloof het of niet: in de Verenigde Staten leverde een vrachtwagen zonder bestuurder al zijn eerste commerciële vracht af – 50.000 blikjes Budweiser-bier. De vrachtwagen reed een afstand van 193 kilometer. En de chauffeur? Die las achterin een krantje en deed wat administratie. Nederland is vooral druk bezig met de mogelijkheden van platooning, waarbij vrachtwagens geautomatiseerd in colonne achter elkaar rijden. Alleen in de voorste vrachtwagen zit een chauffeur. Platooning zou moeten zorgen voor brandstofbesparingen tot 10 procent, en dat zorgt dus ook voor een lagere CO2-uitstoot.

 

Even met eigen ogen zien wat platooning is? Kijk hier maar eens

 

 

Nederlandse vrachtwagen onderdelen vaak high tech

De truckwereld staat dus niet stil en de ontwikkelingen gaan hard. Nederlandse toeleveranciers springen in op alle veranderingen. Ze maken software, boardcomputers, lichtgewicht behuizingen, camerasystemen, noem maar op. ‘Nederland loopt voorop als het gaat om innovatie in de auto- en vrachtwagenindustrie’, zegt Eddy van der Vorst. Hij is adviseur van de RAI Automotive Industry (gelieerd aan de RAI vereniging), die de belangen behartigt van de Nederlandse Automotive toeleverindustrie. ‘We zijn de afgelopen decennia gegroeid van een maak- naar een kennisindustrie. In de verandering van de auto van een mechanisch product naar een high tech voertuig speelt de Nederlandse industrie een grote rol.’ Niet voor niets organiseerde Van der Vorst zich met veertig bedrijven in het Holland High Tech Paviljoen, tijdens de grote internationale autoshow IAA in Frankfurt van afgelopen september. De ondernemingen die bij de RAI Vereniging zijn aangesloten, produceren wereldwijd jaarlijks voor meer dan 80 miljard euro aan producten en diensten aan de auto- en truckindustrie. Ze zijn een belangrijke motor voor de Nederlandse economie.

 

Voor wie de illustratie groter wil zien: onderaan dit artikel staat een link een printvriendelijke versie

Illustratie: Link Design

NL maakt vrachtwagen onderdelen voor DAF en SCANIA

Toeleveranciers in Nederland leveren onder meer aan de twee grote vrachtwagenfabrikanten in ons land, DAF en Scania. Beide bouwers kennen eigen fabrieken in respectievelijk Eindhoven en Zwolle. Beide gaat het voor de wind. Het van oorsprong Nederlandse DAF verkocht vorig jaar 46.700 zware vrachtwagens; bijna 20 procent meer dan in 2015.  Scania haalde onlangs een flinke order binnen van het Nederlandse ministerie van Defensie. De fabrikant gaat 2.037 vrachtwagens en trekkers leveren.

Dat de economie weer in de lift zit, is mooi nieuws voor de vrachtwagenindustrie en haar toeleveranciers. Maar liefst 529 miljoen ton vervoerden vrachtwagens vorig jaar, zo meldt het CBS; een stijging van 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De conjunctuurgevoelige vrachtwagenindustrie opent haar armen voor nieuwe orders. Kom dus maar op en rijden maar met die vrachtwagen.  

 

Meer weten over de toeleveranciers van vrachtwagen onderdelen?Kijk dan ook eens op hun website: Thomas Regout, Orlaco, Prodrive Technologies, Brabant Alucast, VDL Parree, SKF Benelux, Alutech Nederland, Power-Packer, HTR Rubber & Foam, Tass International.

Voor de volledigheidHet overzicht in de infographic is niet compleet. Er zijn veel meer Nederlandse bedrijven die onderdelen leveren voor vrachtwagens. Hiervan is slechts een selectie getoond. Veel van de getoonde bedrijven leveren meer dan één product. Zo maakt Brabant Alucast naast opstapsteunen ook behuizingen voor versnellingsbakken en vliegwielen. Thomas Regout maakt ladegeleiders, maar ook bijvoorbeeld raamdecoratie voor woonhuizen. Verder is weliswaar gekozen voor een hoofdbeeld van een DAF truck, maar vrijwel alle toeleveranciers zijn actief voor meerdere klanten in verschillende landen. Een bedrijf als TASS International bijvoorbeeld, dat is voortgekomen uit TNO, telt kantoren in onder meer China, Japan en het Verenigd Koninkrijk.