16 OKT, 2014 • Opinie VNO-NCW

Zet nu juist stevig door met Topsectoren

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bedrijven in de Topsectoren – zoals energie, chemie en water – twee zo hard groeien als gemiddeld. Ook het World Economic Forum, de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) en de OESO zien dat de juiste stappen worden gezet om het Nederlandse verdienmogen te behouden en te verbeteren. We scoren goed op het gebied van innovatie en ook aan de stijgingen van buitenlandse investeringen is te zien dat Nederland aantrekkelijk blijft als vestigingsland.

Met het beleid wordt ingezet op het versterken van de samenwerking in de zogenoemde gouden driehoek van bedrijven, overheid en kennisinstellingen. Zo trekken bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen nu meer samen op om gezamenlijk tot innovaties te komen. Dat is mooi nieuws, maar er is nog veel werk aan de winkel. Het Topsectorenbeleid is nog niet af. Nederland moet immers terug in de gewilde top-5 van de concurrentie-index, in plaats van de huidige 8ste plek. Daarom moet het Topsectorenbeleid stevig worden doorgezet. En natuurlijk moeten de lasten op arbeid omlaag. Die halen immers de dynamiek uit de economie.

Maar er moet meer gedaan worden, bijvoorbeeld aan de communicatie. Nog teveel mensen zien het Topsectorenbeleid, zoals de AWTI schrijft, als financiële steun voor de gevestigde orde, verkapte bezuinigingen of een greep in de kas van het NWO. Dat geeft een verkeerde voorstelling van zaken.

En zoals de AWTI adviseert, is het belangrijk dat daarom óók het mkb zich verbonden voelt met de aanpak. Een eerste stap is het plan om mkb-bedrijven financiering te verstrekken om de eerste, vaak risicovolle fase van innovatie door te komen en investeerders aan te trekken. Om dit initiatief kracht bij te zetten, moet de MKB Innovatiesubsidie Topsectoren verdubbeld worden.

Ook moet er nog meer aandacht komen voor verschillende groeiprojecten, zoals het smart industry project, de green deals en de retailagenda. Stuk voor stuk projecten waarbij de overheid ondernemers ondersteunt in vernieuwing en het benutten van marktkans. Niet inhoudelijk sturen of zorgen voor extra taken en administratieve lasten voor Topsectoren, maar faciliteren. En dat kan het beste in projecten die de tekentafel verlaten hebben.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

concurrentiepositieinnovatiesubsidiesmkb (midden- en kleinbedrijf)topsectoren