3 Nederlandse zetels erbij door vertrek Britten

23-01-2020

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Unie. Dat vertrek laat natuurlijk een leegte achter. In het budget, in de Commissie, aan de vlaggenpost vóór het parlement, maar ook ín het Europees parlement. 73 Britten vertrekken uit het EP. Hoe gaat de EU daar mee om, wat betekent het voor de verhoudingen in Brussel? En wat betekent dat voor Nederland?

 

EP op de schop

Voor een deel blijven de verlaten zetels leeg. Het totaalaantal daalt van 751 naar 705. De lege zetels kunnen aan eventuele nieuwe lidstaten worden vergeven. Maar de 27 overgebleven zetels zullen meteen al een nieuwe bezitter toegewezen krijgen. Die zetels gaan naar ondervertegenwoordigde landen in het EP.

 

Liberaal, nationaal en ...?

Nederland krijgt maar liefst 3 extra zetels, dat komt dus omdat Nederland nu ondervertegenwoordigd is in het EP. Één van die zetels gaat naar Bart Groothuis, die voor de VVD plaatsneemt in de Renew-fractie. Marcel de Graaff neemt voor PVV plaats in de fractie Europa van Naties en Vrijheid. De derde zetel gaat naar Dorien Rookmaker, gekozen voor FvD maar intussen aangesloten bij GO, de partij van ex-FvD'er Henk Otten. Het is nog niet bekend bij welke fractie zij zich gaat aansluiten. 

 

Nieuwe verhoudingen

Het Britse vertrek laat een gat achter bij de liberalen, maar vooral bij de ECR. De Europese volkspartij (EVP) blijft de grootste, de sociaaldemocraten (S&D) de tweede en de liberalen (Renew) blijven ondanks hun verlies op nummer drie staan. De ECR verliest wel 29 zetels omdat de Brexit partij van Nigel Farage daar in mei 2019 een grote zege had geboekt.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.