Brusselblog Winand Quaedvlieg

21-04-2023

In deze Blik op Europa richten we eerst onze blik op de toekomst.

 

We staan stil bij de plannen om een digitale euro in te voeren. Klaas Knot, President van De Nederlandse Bank, gaat in een gastbijdrage in op de redenen voor een eventuele invoering van een digitale euro: hij ziet het als de logische evolutie van cash in een digitale wereld. Onze beleidssecretaris Richard Kempen gaat aansluitend in op een viertal criteria die vanuit het gezichtspunt van het bedrijfsleven relevant zijn voor zo’n digitale munt.

 

Vervolgens gaan we in op de relatie tussen de EU en China. Maaike Okano-Heijmans en Sense Hofstede van Clingendael wijzen op de te grote afhankelijkheid die de EU heeft ten opzichte van China, en manen bedrijven om zich schrap te zetten voor groeiende onzekerheid. En in een tweede gastbijdrage over dit onderwerp verklaart Alicia García-Herrero van de Brusselse denktank Bruegel de koelere relatie tussen de EU en China niet alleen vanuit politiek en waarden, maar ook vanuit verschuivingen in de economische relatie: export, import, en inkomende en uitgaande investeringen tussen de EU en China.

 

Behalve bij de toekomst staan we zoals gebruikelijk ook stil bij een aantal Europese actualiteiten. In het Europese Parlement werd een mijlpaal bereikt in het lange proces om tot Europese regels voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen te komen. Het juridisch comité van het parlement bereikte een akkoord over haar standpunt. Dat wordt nu in stemming gebracht en daarna moeten het Europees Parlement, de Raad van Ministers en de Europese Commissie in de befaamde ‘triloog’ hun drie standpunten in elkaar weven.

 

Verder publiceerde de Commissie voorstellen om te garanderen dat claims van bedrijven dat hun activiteiten groen zijn ook kloppen, en om consumenten een recht te geven dat producten veel vaker gerepareerd kunnen worden.  En in het Europees Parlement werd men het eens over de wijze waarop de klimaatschadelijke F-gassen die bijvoorbeeld in koelinstallaties zitten uitgefaseerd kunnen worden.

 

Verder belichten we plannen om in het kader van het EU actieplan tegen kanker de grenswaarden voor asbest te verlagen.

 

En tot slot staan we stil bij de wijze waarop onze organisaties dit jaar aandacht zullen besteden aan Europadag op 9 mei aanstaande.

 

Zo geeft deze Blik opnieuw een beeld van de veelzijdigheid van de Europese agenda in een willekeurige week.

 

We wensen u veel leesplezier.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.