Commissie presenteert werkprogramma: nu gaat het echt beginnen

18-02-2020

De Europese Commissie presenteerde eind januari haar werkprogramma voor 2020. Hierin maakte zij haar plannen voor het komende jaar bekend. Wat staat er in dit ‘Europese regeerakkoord’?

 

Drie belangrijke data

Het werkprogramma leest als een verkorte versie van het plan dat Ursula von der Leyen afgelopen zomer publiceerde. Dezelfde zes speerpunten staan centraal en de visie van de Commissie op hoofdzaken als de Green Deal, de digitale transitie en de Conferentie over de Toekomst van Europa zijn uiteraard ongewijzigd. Nieuw zijn de aankondigingen van een hele reeks aan strategieën op verschillende beleidsterreinen. Op 19 februari verwachten we de Digital Services Act, de Europese Data Strategie en het whitepaper over AI. Op 4 maart staat ons de Europese Klimaatwet te wachten, die op 10 maart weer wordt gevolgd door de New Circular Economy Action Plan, de Single Market Enforcement Action Plan, de Single Market Barriers Report, de SME Strategy en de European Industrial Strategy.

 

Eén voor allen…

Waarom zo veel in één keer? Allereerst wil de Commissie haar plannen zo snel mogelijk op tafel hebben, zodat er binnen het mandaat voldoende tijd overblijft om ze uit te voeren. In haar werkprogramma geeft de Commissie dan ook aan dat de plannen voor 2020 een blauwdruk zijn voor die van de komende vijf jaar. Ten tweede wil de Commissie de verbondenheid tussen de verschillende strategieën benadrukken. Zo gaat de Green Deal over veel meer dan natuur- en milieubeleid. Het is ook de nieuwe groeistrategie: de economie en industrie moeten circulair, innovatiever en efficiënter. Op die manier hoopt de Commissie meer banen te creëren en de EU competitiever te maken op het wereldtoneel.

 

Groen én digitaal

Het is dan ook geen wonder dat de plannen op het gebied van de circulaire economie, het MKB en de industrie samenvallen. Bovendien is de industriële strategie is op haar beurt niet alleen cruciaal voor de Green Deal, maar ook voor de digitale transitie. De Commissie benadrukt dat het van groot belang is om goed gebruik maken van niet-persoonlijke data en kunstmatige intelligentie, maar dat hier ook ethische grenzen aan gesteld moeten worden. De datastrategie en AI-strategie van 19 februari staan dus ook niet los van het vijfkoppige plan van 10 maart.

 

Klimaatneutraal

De presentatie van de Europese Klimaatwet is netjes tussen deze twee data in genesteld en vormt de spil van alle plannen. Deze wet zal de doelstelling – een klimaatneutraal continent in 2050 – in de wet vastleggen. De strategieën daaromheen moeten aangeven hoe de uitvoering eruit komt te zien. Daarmee wordt dan ook duidelijk wat de Green Deal écht voor Europa gaat betekenen.

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.