In het voorjaar van 2015 presenteerde de Europese Commissie haar strategie voor de digitale interne markt. Ruim drie jaar na de lancering is een deel van de agenda voltooid, maar een aanzienlijk deel ook nog niet.
Een overzicht van de Europese actualiteiten:
High-level expert group presenteert rapport over kapitaalmarktunie
Experts uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië, Spanje, Polen en Zweden met ervaring in de publieke en private sector, waaronder de Nederlandse Corien Wortmann-Kool van pensioenfonds ABP, presenteerden een rapport over de verdieping van de Europese kapitaalmarktunie. Geconstateerd wordt dat de financiële sector nog niet volledig het vertrouwen van de maatschappij terug heeft. Eén van de manieren om die situatie te verbeteren is door de prioriteit van de kapitaalmarktunie te verschuiven naar de wensen van burgers en te investeren in de reële, digitale en met name duurzamere Europese economie. Daarnaast moet de kapitaalmarktunie zodanig worden versterkt dat het Europese financiële centrum één van de mondiale koplopers blijft.
De kapitaalmarktunie kan bijdragen aan verdere Europese economische stabiliteit middels meer private risicoabsorptie
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben input geleverd voor dit rapport en menen dat de kapitaalmarktunie kan bijdragen aan verdere Europese economische stabiliteit middels meer private risicoabsorptie. Daarnaast zien we een belangrijke rol weggelegd voor groene obligaties ter ondersteuning van Europese transitie naar een koolstofarme economie.
De Europese Commissie brengt ook een nieuwe high-level expert groep samen. Deze groep zal werken aan concrete beleidsaanbevelingen. VNO-NCW en MKB-Nederland zullen de ontwikkelingen rondom deze nieuwe groep volgen en aangesloten blijven bij de discussies.
Lees het rapport van de high level expert groep: ‘Savings and Sustainable Investment Union’
Pedro Roggeveen
Tijd om ePrivacy te heroverwegen
Er wordt in hoog tempo onderhandeld in de Raad over het ePrivacy wetsvoorstel (EPR). De wetgeving moet de privacybescherming in de digitale communicatie verbeteren en bevat regels voor online communicatie, telemarketing, e-mail en cookies. Ondanks de goede intenties, het verbeteren van vertrouwen van de consument in digitale diensten en producten, is de uitwerking van dit voorstel alles behalve zorgvuldig.
Dacht je dat de AVG al lastig was? Think again
Al eerder hebben VNO-NCW en MKB-Nederland hun zorgen uitgesproken over de EPR: 'Conflicterende wetgevingssystematiek, niet technologie-neutrale onderdelen en nét verschillende definities gaan het ondernemen met persoonsgegevens nog complexer maken dan nu met de AVG', zo stellen de ondernemersorganisaties. De nieuwe wet hanteert niet dezelfde verwerkingsgronden als de AVG, en zorgt in het beste geval voor extra regeldruk, in het ergste geval is het de mokerslag voor innovatie in de digitale economie. ‘Dacht je dat de AVG al lastig was? Think again’, aldus David de Nood, in zijn pleidooi om de 'cookiewet on steroids' te heroverwegen.
Ondanks jaren onderhandelen zijn er geen oplossingen gevonden voor deze probleempunten. Europese businessfederaties waaronder SMEunited en Business Europe roepen de lidstaten op terug naar de tekentafel te gaan. Het Nederlandse kabinet zet druk op een akkoord, maar gaat daarmee voorbij aan de potentiële gevolgen voor digitale innovatie en het MKB.
Tessa van Stiphout