Nederlandse AI-coalitie gelanceerd, Europese wetgeving verwacht

17-10-2019

Meer dan 65 bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen lanceerden de Nederlandse AI Coalitie. De partijen, waaronder VNO-NCW en MKB-Nederland, willen dat Nederland een speler van formaat wordt op het terrein van artificiële intelligentie (AI). Het initiatief is tegelijk gepresenteerd met het Rijksbrede Strategisch Actie Plan AI (SAPAI) van de overheid.

Europees one-size-fits-all raamwerk is problematisch en risicovol

Zorgen, kansen, bloei

'Alleen door samen op te trekken kunnen we de zorgen wegnemen die er bij sommigen zijn, de kansen benutten en de Nederlandse AI-agenda tot volledige bloei brengen', aldus Cees Oudshoorn, directeur van VNO-NCW en MKB-Nederland en mede-initiatiefnemer van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC). Het is de bedoeling dat deelnemers aan de coalitie plannen presenteren die bijdragen aan het actieplan van het Rijk. Daarnaast werkt de coalitie aan grootschalige acties, bijvoorbeeld om werknemers en werkgevers binnen het midden- en kleinbedrijf (mkb) bewust te maken van de kansen van AI en bijscholing te bieden voor digitale vaardigheden. 

 

Nederland en de EU kunnen zich volgens de coalitie onderscheiden met een op samenwerking gerichte aanpak waarbij publieke waarden, grondrechten en de menselijke kant van AI een prominente plek innemen in nieuwe AI-toepassingen. Meer informatie over de NL AIC, de actieagenda en alle partners die meedoen is te vinden op de website van de coalitie: www.nlaic.com.

 

Europese aanpak AI

Tegelijkertijd wordt op Europees niveau met veel belangstelling gekeken naar een strategie voor AI. Ursula von der Leyen, voorzitter van de aanstaande Europese Commissie, gaf aan op korte termijn met wetgeving te komen waarmee de concurrentiepositie van de EU binnen de digitale wereldeconomie bevorderd wordt.

 

De ambitie van Europa is om de ontwikkeling van AI vorm te geven door een voorhoedepositie in te nemen op een andere manier dan in de VS en China, door het in te bedden in de European way of life gebaseerd op het maatschappelijke stakeholdersmodel.

 

Onze Europese werkgeverskoepel BusinessEurope publiceerde eerder ook al een set aanbevelingen over AI. Daarin staat onder andere dat een Europees one-size-fits-all raamwerk problematisch en risicovol is vanwege de heterogene natuur van AI en de toepassingen daarvan.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.