Overzicht aantal hoofdpunten uit de nieuwe Commissie-agenda

17-12-2019

Na een veelbewogen aanloop is de nieuwe Europese Commissie op 1 december van start gegaan. Die start ging gepaard met wat aanpassingen in de taakverdeling binnen het college van Commissarissen en een werkprogramma voor het aankomende jaar. Om wat overzicht te creëren hebben we de belangrijkste veranderingen en de plannen even voor u op een rijtje gezet.

 

Het werkprogramma

 

Januari
Vice-voorzitter Timmermans komt al met een voorstel voor het creëren van een ‘Just Transition Mechanism’, zijn collega-vice-voorzitter Dombrovsksis presenteert een ‘Sustainable Europe Investment Plan’, een roadmap voor een sociaal Europa, de 1e consulatie voor eerlijk minimumloon in de EU en de herziening van het Stabiliteit en Groeipact.

 

Februari
Vestager komt met voorstellen voor het ontwikkelen van een Europese benadering van kunstmatige intelligentie. Eind februari komt Timmermans met het voorstel voor de Klimaatwet voor klimaatneutraliteit in 2050.

 

Maart
Vestager en Dombrovskis komen met een industriële strategie, een mkb-strategie, een rapport over belemmeringen op de interne markt, gepaard met een actieplan voor handhaving. Timmermans presenteert een nieuwe circulaire economie actieplan en Shinas komt met een communiqué over het updaten van de skills agenda. Ook presenteert Borrell een Europese Afrika-strategie.

 

Veranderingen in de mission letters

Er is explicietere bewoording gebruikt over mensenrechten en de rechtsstaat met betrekking tot  internationale handel in de brieven naar Josep Borrell (extrenal relations), Valdis Dombrovskis (Economy that Works for People), Jutta Urpilainen (international partnerships) en Olivér Várhelyi (uitbreiding).

 

Verder krijgt Thierry Breton (interne markt) in zijn missionletter bijgeschreven, dat hij een datastrategie moet ontwikkelen en een sociale referentie moet introduceren van de interne markt; Paolo Gentiloni (economie) zal duurzame doelen (SDGs) moeten introduceren in het macro-economisch coördinatieprogramma (Europees Semester).

 

Nicolas Schmidts portefeuille heet vanaf nu ‘Jobs and Social Rights,’ in plaats van enkel ‘Jobs’. Hij krijgt de verantwoordelijkheid over een sociale economie actieplan bijgeschreven; Frans Timmermans (Green Deal) zal werken aan een uitbreiding van het emissiehandelssysteem (ETS) naar de maritieme sector, en Margrethe Vestager (Europe Fit for the Digital Age) zal de Europese datastrategieën gaan coördineren.

 

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.