Sjoerd Sjoerdsma (D66): 'Zowel Venlose logistiek als Rotterdamse haven zijn afhankelijk van de interne markt'

25-11-2021

Ondernemers zijn vaak nergens zonder Europa, en Europa is niks zonder onze innovatieve ondernemers. Nederlandse ondernemers ervaren elke dag de voordelen van de sterke economische integratie van de EU. Of we het nu hebben over de Rotterdamse haven, Eindhovense chips, of Venlose logistiek: zij zijn allemaal afhankelijk van de levenskracht van de Europese interne markt. Nederland verdient voor elke euro dat het bijdraagt aan de EU begroting, 12 euro terug via de interne markt. Daarbij is de EU uitgegroeid tot het rijkste en grootste handelsblok ter wereld. Dat maakt dat wij invloed in de wereld kunnen hebben en deze eerlijker en duurzamer maken door bijvoorbeeld in handelsverdragen afspraken te maken over duurzaamheidseisen en eerlijke concurrentie. 

 

Maar tegelijk zijn er ook uitdagingen voor ondernemers. Met de Conferentie over de Toekomst voor Europa voor de deur, kijken wij naar hoe de EU eruit moet zien in de toekomst. Open grenzen bleken tijdens corona essentieel om productieketen functionerend te houden. Ook valt er nog een enorme stap te maken om de digitale economie in de EU te stimuleren met een eerlijk speelveld. 

 

D66 acht het ook van groot belang dat de rechtstaat in heel Europa goed functioneert. We zien dat de onafhankelijke rechtspraak in landen als Polen en Hongarije onder druk staat. Nederlandse bedrijven moeten overal in de Europese Unie makkelijk zaken kunnen doen zowel digitaal als fysiek, anders komt de optie om veilig te kunnen investeren en zaken te doen in heel de EU onder druk. Daarom zet D66 zich in voor een sterke Europese rechtsstaat. De toekomst voor de Nederlandse economie ligt in een sterk, groen en autonoom Europa. Daar maakt D66 zich hard voor.

 

Sjoerd Sjoerdsma

Kamerlid voor D66 en rapporteur voor de Conferentie over de Toekomst van Europa namens D66

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.