Van de klimaatwet tot AI: de Commissie presenteert het zware geschut

18-02-2020

De plannen van de Commissie-Von der Leyen zijn van begin af aan ambitieus geweest. Tot voor kort bleef het daarbij: plannen. Nu presenteert de Commissie ook daadwerkelijk haar strategieën: de documenten die het beleid van de komende vijf jaar zullen bepalen en bovendien een grote stempel zullen drukken op de toekomst van Europa in de jaren daarop. Stuk voor stuk zijn het vlaggenschepen: de klimaatwet, de datastrategie en de strategie circulaire economie, om er maar een paar te noemen. Allemaal moeten ze bijdragen aan de twee hoofddoelen van de Commissie: het verwezenlijken van de groene en de digitale transitie.

 

Ook op het gebied van internationale is het een bewogen maand. De Tweede Kamer stemde met een kleine meerderheid in met CETA, maar het handelsverdrag met Canada wacht nog een stevige beproeving in de Eerste Kamer. Nederland zal binnenkort nog een ander handelsverdrag moeten ratificeren, want het Europees Parlement stemde deze maand in met een vrijhandelsakkoord en investeringsbeschermingsverdrag met Vietnam. En dan moet er nog een handelsovereenkomst gesloten worden met het Verenigd Koninkrijk...

 

Over dit alles en meer leest u in de nieuwe Blik op Europa!

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.