Winand Quaedvlieg: Voor verveling zal dit jaar geen plek zijn in Europa

24-01-2020

De toon voor het nieuwe jaar en het nieuwe decennium werd nog vóór de jaarwisseling gezet. De rollende spierballen van de VS en Iran deden de hele wereld de adem inhouden. En de uitspraak van Voorzitter Von der Leyen dat haar Commissie vooral een geopolitiek karakter zal hebben was plotseling voor iedereen duidelijk. De internationale agenda zal ons zeker meer bezig gaan houden dan we gewend zijn.

 

Brexit

Hoog op die internationale agenda staat voor de EU de nieuwe relatie met het VK na de Brexit op 31 januari. Dat wordt een wonderlijke dag: er treedt een geopolitieke aardverschuiving op, maar op de dag zelf merken we – en vooral bedrijven – er nog even heel weinig van, hoewel de gevolgen voor een aantal douaneaspecten, zoals de vraag of Britse producten tegenover derde landen nog gelden als van Europese oorsprong, nog niet helemaal duidelijk zijn.

De Britse minister van Financiën Sajid Javid gaf een toeterend interview in de Financial Times. Hij zei dat het VK voor de toekomstige relatie met de EU geen interne markt wil, geen Douaneunie, geen afstemming van regelgeving en geen overname van EU regels zonder zeggenschap, en dat allemaal vóór het eind van 2020. En, zo meende Javid, als dat problemen geeft voor bedrijven die bijvoorbeeld in nauw verweven waardeketens zitten, moeten ze die problemen maar zelf oplossen, daarvoor hebben ze tijd genoeg gehad.

'De Britten willen een nauwe relatie met de EU, maar toch ook weer niet'

Wat vooral frappeert in de Britse opstelling zijn de contradicties: ze willen een nauwe relatie met de EU, maar toch ook weer niet. En ze willen complexe onderhandelingen, maar in een onrealistisch kort tijdsbestek. Brexit zal zo nog flink gedoe gaan geven. Geen voorbeeld dus om na te volgen. Maar als ik het Forum interview met de Amerikaanse ambassadeur in Nederland lees, denkt niet iedereen daar hetzelfde over. Of lees ik het nu niet goed? Oordeelt u zelf.

 

China

Ook China staat natuurlijk prominent op de Europese internationale agenda. BusinessEurope publiceerde vorige week zijn Chinanota, met 160 pagina’s (!) het grootste position paper ooit van de Europese werkgeverskoepel. BusinessEurope bepleit een fundamentele koersaanpassing, en stelt daar maar liefst 130 beleidsaanbevelingen voor op.

 

Green Deal

En dan is er de Green Deal, het overkoepelende plan van Commissaris Frans Timmermans om de EU in 2050 klimaatneutraal, circulair en vervuilingsvrij te maken. Een Man-on-the-Moon plan met veel plussen en minnen voor het bedrijfsleven. Het is mooi dat we door de EU de instituties hebben waarmee we vorm kunnen geven aan dit soort visies om de klimaatproblematiek aan te pakken. Je moet er niet aan denken dat 27 los-vaste landen dat ad hoc moesten gaan afspreken. Maar het is nog een enorme uitdaging om de visie in reëel beleid om te zetten en tegelijk de concurrentiepositie van Europa intact te laten en maatschappelijk draagvlak te houden. We hebben de man en we hebben de maan; nu de raket nog.

 

Voor verveling zal dit jaar geen plek zijn in de Brusselse beleidsgemeenschap.

 

Winand Quaedvlieg

Hoofd kantoor Brussel VNO-NCW en MKB-Nederland

 

 

 

 

Nieuwjaarsreceptie kantoor Brussel

Bekijk ook de video van de nieuwjaarsreceptie in Brussel. Wat speelt er in Brussel de komende jaren? Die vraag werd beantwoord door Europarlementariërs Azmani (VVD) en Tang (PvdA), maar ook door leden van VNO-NCW en MKB-Nederland en de voorzitters van beide ondernemingsorganisaties.

 

 

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.