‘Afspraken Brexit hoopgevend, maar gevaar nog niet geweken’

19-03-2018

‘Hoopgevend, maar we zijn er nog niet’. Dat zegt VNO-NCW in reactie op de maandag door EU-onderhandelaar Barnier gepresenteerde afspraken over een transitie-akkoord met betrekking tot  de Brexit. Uit de gemaakte afspraken blijkt dat het Verenigd Koninkrijk na de stap uit de Europese Unie op 29 maart 2019 nog tot 1 januari 2021 deel blijft uitmaken van de douane-unie en de interne markt. Ook blijven de Britten gebonden aan de EU-regels. De afspraken moeten vrijdag worden bekrachtigd door de Europese regeringsleiders.

 

Eén verandermoment

Hans  de Boer, voorzitter van VNO-NCW: ‘Wij hebben steeds gezegd dat ondernemers minimaal één jaar voor de Brexit-datum van 29 maart 2019 zekerheid moeten hebben over een overgangsperiode. En we willen na die periode maar één echt verandermoment. Dat lijkt te gaan lukken, dus daarom zijn we positief. Tegelijkertijd moeten we niet te vroeg juichen. Want er is een aantal dingen nog niet geregeld, zoals rond de situatie rond de Ierse grens.’ 

 

Gevaar no-deal scenario

Volgens de VNO-NCW-voorzitter bestaat het gevaar dat ‘de soufflé inzakt’ en dat ondernemers en overheden de voorbereidingen voor Brexit op een lager pitje zetten. ‘Dat mag niet gebeuren, want na 1 januari 2021 is het echt afgelopen en komt er een nieuwe relatie waar bedrijven en burgers zich nu al op moeten gaan voorbereiden. Ook is de tijd om te komen tot een nieuw handelsakkoord voor de periode na 2021 extreem kort.’ Hij ziet verder nog altijd het gevaar dat de Brexiteers in het VK roet in het eten gooien en er alsnog een no-deal scenario komt.