Betere consulaire dienstverlening is opsteker voor ondernemers

07-12-2018

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat de dienstverlening voor ondernemers op consulair terrein verder uitbouwen en verbeteren. Dat is een belangrijke opsteker voor Nederlandse ondernemers hier én voor ondernemers in het buitenland. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de nieuwe plannen die minister Blok vandaag presenteerde.

 

Volgens Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland, kunnen Nederlandse ondernemers in den vreemde straks op meer plekken bijvoorbeeld hun paspoortzaken regelen.

 

Speciale programma's

Nederland kent nu al de speciale Orange- en Blue Carpet programma's bij visumverlening. Deze goed draaiende programma's zijn voor respectievelijk bedrijven met een goede band met Nederland en voor zeevarenden die voor Nederlandse rederijen werken. "Komend jaar gaan wij met het ministerie de mogelijkheden verkennen voor méér maatwerkprogramma's, zoals voor startups, specifieke sectoren of bedrijven uit voor Nederland interessante landen. Dat is een goede ontwikkeling" aldus Visser.

 

700 duizend visa

Buitenlandse Zaken verzorgt de verstrekking van visa wereldwijd voor een kort verblijf in Nederland. Aan toeristen en zakenmensen worden jaarlijks circa 700 duizend visa verstrekt. Nu mensen wereldwijd meer en meer reizen, groeit dat aantal elk jaar met meer dan 10 procent. Dat is verdienstelijk voor Nederland: het levert jaarlijks 300 miljoen euro aan directe inkomsten op.