‘Beursgenoteerde bedrijven gebaat bij 250 dagen bedenktijd’

10-12-2018

VNO-NCW is blij met het voorstel van minister Dekker van Rechtsbescherming om een wettelijke bedenktijd van 250 dagen in te voeren voor bestuurders van beursgenoteerde bedrijven. Zo hebben zij langer de tijd om bijvoorbeeld in geval van een overnamebod alle voors en tegens af te wegen. Dekker heeft dit voorstel in consultatie gegeven.

 

Niet opjagen

Volgens de ondernemingsorganisatie vragen grote beslissingen  van strategische aard om voldoende tijd en doordachte processen. Bestuurders en commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moeten niet voortdurend worden opgejaagd door juridische procedures of de dreiging daarmee. Zo wordt ook recht gedaan aan het fundament van de Nederlandse Corporate Governance Code: een vennootschap is samenwerkingsverband van diverse stakeholders, gericht op de lange termijn.

 

Nu 180 dagen

De huidige responsetijd van 180 dagen is vastgelegd in de code, maar aandeelhouders zijn er niet aan gebonden, in tegenstelling tot het nieuwe voorstel. Aandeelhouders met een belang van tenminste 3 procent kunnen de Ondernemingskamer wel verzoeken om beëindiging van de bedenktijd.