Bezorgde ondernemers nog zoekende naar antwoorden op Brexit

30-01-2019

Een harde Brexit levert grote vertragingen aan de grens, complexere procedures en administratieve rompslomp op denken de Nederlandse industriële bedrijven. Dat blijkt uit de Brexit-Industrie-Barometer, een onderzoek onder meer dan 200 industriële bedrijven voorafgaand aan een groot Brexit-event vandaag bij KPMG in Eindhoven.

 

Derde van ondernemers zoekende

De barometer is een initiatief van VNO-NCW, brancheorganisatie FME, de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel (NBCC) en KPMG Meijburg & Co. Uit de Barometer wordt duidelijk dat 38 procent van de industriële ondernemers zich nog aan het oriënteren is op de voor Brexit noodzakelijke voorbereiding. Zo’n 36 procent is begonnen met voorbereiden en 17 procent heeft de voorbereiding (voor zover mogelijk) al afgerond. Eén op de tien ondernemers is nog niet begonnen.

 

‘Eén minuut voor twaalf’

‘Uit deze nieuwe cijfers weten we dat er nog behoorlijk wat werk te doen is’, zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. ‘Zeker omdat juist in de industrie veel producten heen en weer gaan in strak geregelde ketens. De bedrijven die zich alleen nog maar oriënteren op Brexit moeten vol gas aan de bak om zich in te dekken tegen de risico’s van alle denkbare scenario’s. Veel van de maatregelen moet je toch nemen en nu een no-deal scenario steeds reëler wordt kun je niet meer afwachten met nog minder dan 60 dagen te gaan.’

 

Vertragingen, administratieve rompslomp en douaneprocedures

De meeste ondernemers maken zich zorgen over vertraging aan de grens. Daarna volgt administratieve rompslomp en complexere douaneprocedures. Zo’n één op de tien bedrijven maakt zich zorgen over hogere kosten. Slechts 7 procent ziet kansen en maakt zich geen zorgen. Verder heeft ruim de helft van de industriële ondernemers voor Brexit het meest behoefte aan praktische tips. Van de ondervraagde ondernemers is 16 procent op zoek naar ervaringen van anderen om met Brexit om te gaan.  

 

15 miljard euro export

Het gevaar van een no-deal - en dus harde - Brexit voor de technologische industrie is levensgroot, zegt Ineke Dezentjé-Hamming van FME, de brancheorganisatie voor de metaalsector. ‘Doordat het zolang onduidelijk blijft hoe de Brexit vorm gegeven gaat worden, pleit FME voor uitstel van de Brexit’, zegt zij. ‘Ondernemers krijgen zo wat ademruimte. Zo’n 15 miljard euro aan export van industriële producten gaat naar het Verenigd Koninkrijk.’