Brexit: nog veel onduidelijk voor ondernemers over gevolgen ‘no-deal’

18-12-2018

Nu de kans op een Brexit zonder deal (no-deal-scenario) steeds reëler wordt, is er bij veel ondernemers behoefte aan meer duidelijkheid over wat zo’n no-deal precies tot gevolg kan hebben voor hun activiteiten. Dat bleek tijdens de speciale Brexit-taskforce die VNO-NCW en MKB-Nederland  gisteren hielden naar aanleiding van alle recente turbulente ontwikkelingen rond de Brexit-overeenkomst in Londen.    

 

Vervolgbijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst werd afgesproken om in januari weer bij elkaar te komen met branches, bedrijven en overheden. Zo kan snel gekeken worden welke aanvullende (nationale) acties nodig zijn bovenop alle acties die de Europese Commissie al in beeld heeft gebracht in 78 zogeheten prepardeness notices. Daarnaast werd tijdens de bijeenkomst duidelijk dat de Nederlandse overheid een aantal simulaties gaat doen om te testen hoe de zaken ervoor staan bij een no-deal scenario. Ook begint de Rijksoverheid binnenkort een met publiekscampagne over Brexit. 

 

Bereid je voor op een no-deal

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland moeten ondernemers de komende maanden in hun planning uitgaan van een no-deal en daar hun voorbereiding op afstemmen. Zo worden ondernemers opgeroepen om zo snel mogelijk de Brexit Impact Scan te doen en bijvoorbeeld te zorgen dat ze hun douanezaken alvast geregeld hebben. In deze handige to-do lijst wordt duidelijk waar je allemaal aan moet denken.       

 

Taskforce Brexit met bedrijfsleven en overheid

In de Taskforce Brexit van VNO-NCW en MKB-Nederland zitten branches en bedrijven die sterk door Brexit geraakt worden. Ook vertegenwoordigers van de overheid zijn aanwezig bij de bijeenkomsten. De Taskforce wil bedrijven aangesloten houden bij de laatste ontwikkelingen, ervoor zorgen dat bedrijven en overheden van elkaar weten wat de gevolgen van Brexit-gerelateerde ontwikkelingen kunnen zijn en welke maatregelen eventueel nodig zijn.