‘Chemiebedrijven naar Rotterdam halen in plaats van Antwerpen'

10-01-2019

Het kabinet moet actie ondernemen tegen de ‘vlucht’ van buitenlandse chemiebedrijven naar de haven van Antwerpen. Dat zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in het AD naar aanleiding van de miljardeninvesteringen die Antwerpen binnenhaalde ten koste van de haven van Rotterdam. ‘Zo worden wij armer en de aarde warmer.’

 

Juist klimaatpartner

De Boer vindt het ‘Chefsache om vooral naar buitenlandse investeerders heel helder te maken dat Nederland de grote innovator en klimaatpartner wil zijn van het bedrijfsleven, en niet de boeman’. Chemische bedrijven op de Maasvlakte hebben juist allerlei plannen om hun uitstoot meer te verminderen dan bedrijven elders in Europa. Die ‘milieuwinst’ gaat verloren als bedrijven zich elders vestigen.

 

Nederlandse kop

De Boer: ‘Wij stralen nu naar potentiële investeerders uit dat Nederland nog een ‘kop’ op de Europese milieumaatregelen zet. Daarom raken we investeringen kwijt.’ De EU streeft bijvoorbeeld naar 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030, terwijl het kabinet 49 procent als doel heeft gesteld.