Digital Markets Act vraagt om de juiste puntjes op de i

10-11-2021

Nu de onderhandelingen over de Digital Markets Act in Brussel de eindfase naderen, is het tijd om de details goed op te schrijven en onbedoelde gevolgen te voorkomen. Dat stellen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Die spreekt op 16 november over de Nederlandse inzet voor de Europese Raad van 25 en 26 november.

 

Poortwachtersplatforms

De Digital Markets Act (DMA) moet ervoor zorgen dat digitale markten eerlijk en open blijven. En moet voorkomen dat de allergrootste digitale platforms, die voor ondernemers een onmisbare schakel zijn geworden om consumenten te bereiken, oneerlijke voorwaarden opleggen. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het wel van belang dat de wet zich alleen richt op deze ‘poortwachtersplatforms’ en niet op kleinere Europese of Nederlandse spelers zonder dezelfde marktmacht.

 

Zekerheid over rechten ondernemers

‘We willen dat Nederlandse en Europese digitale spelers in staat worden gesteld om te groeien en dus moeten we niet nu al dezelfde zware maatregelen opleggen aan die kleinere spelers’, stellen de ondernemingsorganisaties in hun Kamerbrief. Ook vragen ze om meer duidelijkheid over de verplichtingen die straks direct gaan gelden voor poortwachtersplatforms. ‘Dat creëert meer zekerheid over welke rechten ondernemers hebben en wanneer ze aan de bel kunnen trekken als deze platforms zich er niet aan houden.’

 

Nationaal klachtenloket 

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat er in de DMA goede mogelijkheden en procedures zitten om de regels up-to-date te houden. Daarom vinden de ondernemingsorganisaties het Frans-Duits-Nederlandse voorstel voor een extra instrument dat de Commissie ‘carte blanche’ geeft om nieuwe verplichtingen op te leggen, geen goed plan. Tot slot pleiten VNO-NCW en MKB-Nederland voor een nationaal klachtenloket waar ondernemers straks terecht kunnen.