‘Douane-unie beste optie na Brexit’

19-04-2018

Er moet na de Brexit een douane-unie komen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat hebben VNO-NCW en MKB-Nederland donderdag gezegd tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de gevolgen van de Brexit. Zo’n unie houdt in dat er geen tarieven worden geheven. Grensformaliteiten zullen er echter wel komen.

 

Brits wensdenken

Het VK zet tot dusver in op een speciaal ‘douanearrangement’ met de EU. Met behulp van technologie zouden grensformaliteiten dan overbodig zijn. Voor de EU en voor de ondernemingsorganisaties is dat geen serieuze optie omdat die gebaseerd is op ‘niet bestaande technologie en wensdenken’.  VNO-NCW en MKB-Nederland gaan ervan uit dat er grensformaliteiten nodig zijn voor zaken die nu gerelateerd zijn aan de Interne Markt, zoals productvoorschriften, veiligheid, gezondheid en dierziekten. Die formaliteiten moeten dan wel zo min mogelijk belastend zijn.

 

Nederland toegangspoort

Nederland zou er volgens de ondernemingsorganisaties voor moeten zorgen dat het op tijd klaar is met de beste, soepelste en meest geavanceerde grensfaciliteiten. ‘Dan kunnen we ons opwerpen als de natuurlijke toegangspoort van de EU naar het VK en van het VK naar de EU.’ Politiek, bedrijfsleven en uitvoeringsinstanties zouden daarbij moeten samenwerken.

 

Transitieakkoord noodzakelijk

Later dit jaar zal duidelijk worden of er op 29 maart 2019, de dag van de Brexit, een transitieakkoord is voor de periode tot eind 2020. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het belang van zo’n akkoord ‘echt enorm. De chaos voor het bedrijfsleven bij het ontbreken daarvan is niet te overzien.’

 

 

Update: 24 april

 

VNO-NCW en MKB-Nederland over Brexit in de Tweede Kamer

'Maak van Brexit geen vechtscheiding'. Die oproep deed Winand Quaedvlieg namens beide organisaties op 20 april in de Tweede Kamer. Ook riep hij ondernemers op om zich nu écht te gaan voorbereiden. 'Veel ondernemers zijn nog onvoldoende voorbereid. En de tijd begint te dringen.'