'eHerkenning niet verplichten voor belastingaangifte'

20-01-2020

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn voorstander van een veilig digitaal paspoort om zaken mee te doen met de overheid, en eHerkenning is daar een goede en veilige methode voor. Het kan echter niet zo zijn dat ondernemers verplicht zijn die als enige mogelijkheid te gebruiken bij hun belastingaangifte, zeggen de ondernemingsorganisaties.

 

eHerkenning verplicht per 1 februari bij Belastingdienst

De Belastingdienst verplicht ondernemers per 1 februari om gebruik te maken van e-herkenning, een digitale sleutel, voor hun belastingaangifte. Dat is nieuw, voorheen konden bv-ondernemers nog inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Sommige ondernemers gebruiken ook DigiD of doen aangifte via hun accountant. Een deel van de ondernemers moet straks bij een van de zes door de overheid aangewezen commerciële aanbieders een account aanvragen. Dit kost zo'n 40 euro per jaar. Wie dit niet doet, riskeert een boete die kan oplopen tot honderden euro's.

 

eHerkenning niet verplicht voor iedereen en in alle gevallen

Inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord is geen veilige vertrouwde methode. Een digitale sleutel draagt wel bij aan vertrouwd zaken doen met de overheid. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn daarom voorstander van eHerkenning. In Nederland hebben al 400.000 ondernemers eHerkenning. Maar: dit kan geen verplichting zijn voor iedereen en in alle gevallen. Ondernemers moeten als alternatief ook op papier aangifte kunnen blijven doen. En ondernemers die DigiD gebruiken voor hun aangifte, zoals eenmanszaken, moeten dat ook kunnen blijven doen. Dit is immers ook veilig.
Bovendien is er geen wettelijke basis om ondernemers te verplichten via eHerkenning aangifte te doen.

 

Ondernemers moeten worden gecompenseerd

Ondernemers die eHerkenning aanschaffen voor de belastingaangifte, zullen bovendien gecompenseerd moeten worden voor die aankoop, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Het gaat dan om zo’n 40 euro per jaar, en dat kan eenvoudig verrekend worden met de aangifte.

 

Bij alle overheidsloketten met eHerkenning kunnen werken

Het gebruiksgemak van eHerkenning moet verder groot zijn: eenvoudig aan te vragen en te gebruiken, en ondernemers moeten er bij alle overheidsloketten mee kunnen werken, vinden de ondernemingsorganisaties. Sinds 1 november vorig jaar is inloggen op het werkgeversportaal van UWV ook al alleen nog mogelijk met eHerkenning.