‘Er ligt geen tomaat op je bord zonder arbeidsmigranten'

12-05-2022

‘Er ligt geen tomaat op je bord zonder arbeidsmigranten. De hele samenleving heeft er baat bij’. Dat zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. Thijssen reageert vandaag in de Telegraaf onder meer op de uitlatingen van de Arbeidsinspectie afgelopen weekend over dat de arbeidsmigratie moet stoppen en de nieuwe plannen van de EU voor gerichte arbeidsmigratie van buiten de EU.

 

Krimpende beroepsbevolking

Volgens Thijssen is met een krimpende beroepsbevolking arbeidsmigratie in de toekomst simpelweg onontkoombaar. ‘Met alleen meer uren werken aantrekkelijker maken, meer mensen actief krijgen op de arbeidsmarkt en automatiseren gaan we het niet redden. Anders worden er te weinig huizen gebouwd en zijn er straks geen handen meer aan het bed bijvoorbeeld. Maar we moeten bij arbeidsmigratie natuurlijk wel leren van onze fouten. We moeten dit absoluut netjes doen. Maar alle grote instituten als de OESO en ILO benadrukken de noodzaak van gericht migratiebeleid voor ons soort landen,’ aldus Thijssen.

 
Cowboys keihard aanpakken

Volgens Thijssen is het wel zaak dat allerlei cowboys en malafide uitzendbureaus die mensen uitbuiten keihard worden aangepakt. Dat ondermijnt het draagvlak. Daar zou de arbeidsinspectie wat haar betreft harder aan moeten trekken en desnoods meer middelen voor moeten krijgen. Ook doet ze een beroep op alle nieuwe Colleges van B&W in het land om beter samen te werken met het lokale bedrijfsleven om arbeidsmigratie en de huisvesting in goede banen te leiden. ‘Dat moeten we echt samen doen en we moeten met elkaar vol gas geven op het uitvoeren van de aanbevelingen van de commissie Roemer.’

 

Lees meer over