Forum Nieuwjaarsenquête: ondernemers geven kabinet krappe voldoende

14-01-2019

Ondernemers geven het kabinet-Rutte III na ruim een jaar regeren een 5,8. Dat is de uitkomst van de Forum Nieuwjaarsenquête van 2019. Daarmee maakt het kabinet een betere start dan het vorige kabinet, dat het destijds na het eerste jaar moest doen met een 4,9. Van de iets meer dan tweehonderd ondernemers die dit keer meededen aan de traditionele Forum-Nieuwjaarsenquête, is een krappe meerderheid (51 procent) tevreden tot zeer tevreden over het beleid van Rutte III.

 

Wopke Hoekstra wint het van Mark Rutte

Populairste minister is de minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Ondernemers belonen hem met een 6,7. Direct daarna komt minister-president Mark Rutte die een 6,4 krijgt (in 2014 was dat nog een 5,4). Landbouwminister Carola Schouten volgt hem qua populariteit op de hielen (6,3). Echt lage cijfers worden dit keer niet uitgedeeld: geen enkele minister scoorde lager dan een 5.

 

VVD blijft meest populaire partij

De VVD blijft dé ondernemerspartij. Waar in 2014 nog maar 25 procent van de ondernemers overwoog om op de VVD te stemmen, is dat nu 33 procent. Coalitiepartijen CDA en D66 zouden op dit moment nog 14 respectievelijk 7 procent van de stemmen van ondernemers krijgen. De PVV blijft impopulair onder ondernemers: 1 procent zou op dit moment voor Wilders kiezen. Daar staat tegenover dat 16 procent overweegt op Forum voor Democratie te stemmen.

 

Regeldruk blijft issue voor ondernemers

Het meest tevreden zijn ondernemer over het handelsbeleid van Rutte-III: 80 procent is hier tevreden tot zeer tevreden over. Ook het defensiebeleid krijgt de handen op elkaar bij het overgrote deel van de ondernemers. Het minst tevreden zijn ondernemers over de aanpak van de regeldruk: 74 procent is hier (zeer) ontevreden over. 

 

Jaarlijkse Forum-enquête

De Forum Nieuwjaarsenquête is een online onderzoek naar de mening van directeuren van Nederlandse ondernemingen over het kabinetsbeleid. Aan het onderzoek (dat werd gehouden in de periode van 13 tot 31 december) is deelgenomen door 208 leden van regionale ondernemersverenigingen die zijn aangesloten bij VNO-NCW. Van deze ondernemers geeft 38 procent leiding aan een bedrijf tussen de tien en honderd werknemers, 35 procent aan een bedrijf met minder dan tien werknemers en nog eens 27 procent aan een bedrijf met meer dan honderd werknemers.