Frans Timmermans: 'EU is belangrijk voor je baan, bedrijf en toekomst'

18-01-2019

'Het is zó belangrijk dat mensen op de werkvloer begrijpen hoe belangrijk Europese samenwerking is voor sommige banen, bedrijven en onze toekomst'. Dat zei Frans Timmermans, Eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie vandaag tegen 165 vertegenwoordigers van ondernemingsraden en communicatiemensen.


#Brusselvoorjou

Wat er in 'Brussel’ gebeurt komt nu namelijk vaak alleen aan de orde in de bestuurskamers van bedrijven en in de politiek. Om hier verandering in te brengen organiseerden VNO-NCW en MKB-Nederland vandaag dit bezoek aan de Europese instituties onder het motto 'Brussel voor jou'.

 

Frans Timmermans

Op het programma stond onder meer een lang gesprek met Frans Timmermans (Vicevoorzitter van de Europese Commissie). Timmermans toonde zich daarbij voorzichtig optimistisch over de EU: 'Wij zien dat mensen vanwege de Klimaatverandering, Brexit en bijvoorbeeld het beleid van Trump de grote veranderingen zien in de wereld en dat we daar alleen in de EU samen oplossingen voor kunnen vinden. We vormen nog geen 7 procent van de wereldbevolking en moeten dus slim samenwerken om op alle verandering met succes in te spelen'. Als voorbeeld van waar Europa effectief is noemde Timmermans onder meer het terugdringen van wegwerpplastics. 'Dat gaat nu met steun van heel veel bedrijven veel sneller dan ik dacht in heel Europa. Dat kan dus ook. Soms gaan dingen veel sneller en met concreet resultaat.'

 

'Zo'n bezoek helpt'

Naast Timmermans spraken de OR-vertegenwoordigers ook met de Nederlandse Europarlementariërs Caroline Nagtegaal (VVD) en Wim van de Camp (CDA) en met onder meer de Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de EU; Robert de Groot. Die wees alle deelnemers er nog eens op dat de EU vaak van zaken de schuld krijgt maar dat de lidstaten allemaal aan tafel zitten bij de besluitvorming.

Guno Valies van de Medezeggenschap van NS: 'Zo’n bezoek als dit helpt ons mee terug te nemen naar ons bedrijf bij welke regels de EU een rol speelt en waarom eigenlijk. Daar wordt te weinig over gesproken en daar kom je achter op zo'n dag als vandaag'. 

 

Achtergronden 

De 165 medewerkers kwamen van uiteenlopende bedrijven, zoals Alliander, NS, Aegon, KPN, Damen, Philips, TNO, Rabobank, VDL en vele anderen. Het werkbezoek is één van de eerste activiteiten van de ondernemingsorganisaties in aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei 2019 om Europa en het belang daarvan voor onze samenleving dichter bij medewerkers van bedrijven te brengen; 'Brussel is niet alleen van de bestuurskamer, maar uiteindelijk van ons allemaal', aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

 

Lees meer over