‘Ga in voorbereiding uit van zwartste Brexit-scenario’

04-10-2018

Bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk moeten van het zwartste scenario voor de Brexit uitgaan en daar serieus rekening mee houden. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland nu de tijd begint te dringen en de mogelijkheid van een harde Brexit nog steeds serieus boven de markt hangt. ‘Bedrijven moeten niet wachten met hun voorbereidingen en een no-regret beleid voeren. Het motto blijft onverminderd: ‘Hope for the best, prepare for the worst’.

 

Effect op kostprijs

Ondernemers kunnen nu bijvoorbeeld al berekenen wat het effect is van een harde Brexit op 29 maart 2019 op de kostprijs van een product of een dienst. Als er geen afspraken met het VK kunnen worden gemaakt over een nieuwe handelsrelatie, gelden de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Bedrijven kunnen zich alvast verdiepen in welke importheffingen dan gaan gelden en welke keuringen er bijvoorbeeld nodig zijn voor bloemen of vlees, aldus de ondernemingsorganisaties.

 

Douaneverplichtingen

Het is ook al mogelijk om een verplicht douanenummer aan te vragen en na te gaan welke douanevergunningen straks nodig zijn. De Douane heeft deze week daarvoor een stappenplan gepresenteerd. Papierwerk, controles en files aan de grens zullen in elk geval gaan toenemen als het VK uit de EU stapt. Sommige bedrijven bereiden zich daar nu al op voor door bijvoorbeeld meer voorraad aan te houden in het VK. Zo kunnen ze hun klanten toch op tijd leveren.

 

Brexit Impact scan

Bedrijven kunnen een Brexit impact scan doen om de gevolgen in kaart te brengen. Meer informatie is ook te vinden bij het Brexitloket.nl en HulpbijBrexit.nl, een samenwerkingsverband tussen de overheid, banken en VNO-NCW en MKB-Nederland. MKB-Nederland is deze week het Brexit-buddies programma gestart waarbij grote bedrijven kleine bedrijven helpen met hun voorbereiding. Woensdag vond de eerste sessie plaats tijdens het Nationaal Export Event in Den Bosch.