‘Goed dat steunpakket wordt uitgebreid’

12-03-2021

Het is een goede zaak dat het kabinet de coronaregelingen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het mkb en de Tijdelijk Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) voor zelfstandigen verhoogt. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie op de kabinetsplannen voor extra coronasteun voor ondernemers. De TVL gaat omhoog 85 naar 100 procent en het budget voor de TONK wordt verdubbeld. Ook komt er extra geld voor innovatie in de automotive sector. ‘Dit is in lijn met wat we eerder hebben voorgesteld en kan ook op steun rekenen van een meerderheid in de Tweede Kamer.’ De plannen worden nog nader bestudeerd op de precieze uitwerking en effecten. 

 

Steun dekt niet alles

‘Extra steun is essentieel voor ondernemers nu zij op last van de overheid langer gesloten blijven en de lasten en kosten maar doorlopen’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘We moeten ons wel realiseren dat de steun in de praktijk nooit alle kosten van ondernemers dekt. Ook komt het allemaal laat, aangezien ondernemers al maanden gedwongen gesloten zijn, schulden op zich hebben moeten nemen en interen op hun eigen vermogen en bijvoorbeeld pensioenreserves.’ Daar moeten volgens de ondernemingsorganisaties nog oplossingen voor worden gevonden met elkaar. Dat geldt ook voor de problematiek van (middel)grote winkelbedrijven. Zij zijn niet geholpen met de steun tot nu toe en kampen met serieuze problemen.

 

Extra steun mkb maakindustrie

Van de 730 miljoen euro aan extra steun die vrijdag werd aangekondigd gaat 150 miljoen naar onderzoek en innovatie voor bedrijven in de automotive industrie, luchtvaart en maritieme sectoren. Het is goed dat er extra budget komt om innovatie in de maakindustrie op peil te houden. Die is veelal gericht op kleine en middelgrote maakbedrijven. De omzetten in deze sectoren lopen sterk terug als gevolg van de coronacrisis, waardoor R&D-investeringen onder grote druk staan. ‘En die zijn juist noodzakelijk om onder andere onze klimaatdoelstellingen te realiseren en exportkansen te verzilveren’, aldus de ondernemingsorganisaties.