Groter deel van de BIK naar het mkb dankzij Tweede Kamer

12-11-2020

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de Tweede Kamer ervoor heeft gezorgd dat een groter deel van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) naar het mkb gaat. MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof had daar eerder al voor gepleit.

 

65 procent naar mkb

Vanmiddag stemde de Tweede Kamer in met een amendement van VVD-Kamerlid Helma Lodders waarbij de percentages van de Baangerelateerde Investeringskorting zijn aangepast. De korting voor investeringen tot 5 miljoen gaat hierdoor omhoog van 3 naar 3,9 procent. Hiermee komt 65 procent van de BIK-regeling terecht bij het mkb, eerder was dat 59 procent.

 

Groei en behoud van banen

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof vroeg eerder in een hoorzitting van de Tweede Kamer al aandacht voor de toegankelijkheid van de BIK voor het mkb. ‘Ik ben blij met deze aanpassing, hiermee ontstaat voor veel ondernemers een grotere impuls om te investeren’, aldus Vonhof. ‘Dat is van groot belang voor toekomstige economische groei en behoud van banen en daarmee goed voor Nederland.’

 

Investerend uit crisis

De indieners van het amendement, zeven fracties in totaal, vinden dat Nederland investerend de crisis uit moet komen. De investeringen van het bedrijfsleven zijn daarvoor cruciaal en die blijven nu flink achter tijdens de crisis. Hogere investeringen zorgen voor een minder diepe crisis en sneller economisch herstel.

 

Vrijstellingen

Een ander amendement waar VNO-NCW en MKB-Nederland blij mee zijn, is de tijdelijke verhoging met 1.000 euro van vrijstellingen voor kinderen en ‘overige verkrijgers’. Door de verhoging van de schenkingsvrijstelling kunnen particuliere geldschieters als familie en/of vrienden een noodlijdende ondernemer helpen om de coronacrisis door te komen. Deze directe steun kan voor ondernemers net het verschil maken, denken de ondernemingsorganisaties.