'Haal belemmeringen weg voor mensen die banen combineren'

16-03-2018

Steeds vaker combineren mensen banen, bijvoorbeeld in de zorg, detailhandel horeca, of hebben mensen een baan naast hun werkzaamheden als zzp'er. 'Voor de samenleving heeft het combineren van banen hierdoor meerwaarde,' aldus VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op een vandaag verschenen verkenning van de SER (De vele kanten van banen combineren).

 

Praktische hindernissen wegnemen

Wel is het nodig dat een aantal praktische belemmeringen worden weggenomen. Zo houden veel overheidsregelingen en diensten geen rekening met het feit dat mensen banen combineren, aldus de organisaties. Zo blijkt uit de nieuwe SER-verkenning dat er administratieve problemen optreden bijvoorbeeld bij belastingen, verzekeringen, pensioenregelingen en afspraken in cao’s. Het regelen vraagt extra energie en administratie.

 

Dienstenpact

In de verkenning heeft de SER alle informatie over het combineren van werk voor het eerst bij elkaar gebracht. Duidelijk wordt dat in Nederland zo’n 600.000 mensen banen combineren. In de meeste gevallen tot grote tevredenheid. Wel is er een kleine groep die knelpunten ondervindt als gevolg van meerdere laag betaalde banen. Hier vraagt de SER ook aandacht voor. Mooi voorbeeld uit het SER-rapport hoe branches kunnen inspelen op combinatiebanen is het Dienstenpact van Veneca, OSB en de Nederlandse veiligheidsbranche. Deze initiatieven verdienen ondersteuning en navolging.

 

Lees hier de hele verkenning van de SER.