Herwaardering beroepsonderwijs is dringend noodzakelijk

01-09-2022

‘Nederland is dringend toe aan een herwaardering van het beroepsonderwijs, zowel het mbo als het hbo. Zonder praktische denkers en toepassers gaat de energietransitie bijvoorbeeld niet slagen. Ook krijgen we de 100.000 woningen extra per jaar nooit gebouwd en loopt de zorg vast.’ Dat zei Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW vandaag tijdens de opening van het Hogeschool Jaar bij de Haagse Hogeschool (26.000 studenten uit meer dan 120 landen).

 

Het voorbeeld van China

‘We hebben als samenleving een hele grote behoefte aan meer praktische denkers en toepassers’, aldus Thijssen. Ze wees daarbij op het voorbeeld van China dat het op het gebied van artificiële intelligentie (AI) momenteel erg goed doet. ‘De truc is dat zij uitstekende academische opleidingen op dat gebied hebben, maar vóóral ook dat zij hele goede opleidingen -en heel veel studenten- hebben die elke dag bezig zijn met het toepassen van AI in de praktijk.’

 

 

Arbeidsmarktkrapte vraagt onconventionele maatregelen

In haar toespraak ging Thijssen verder uitgebreid in op de grote arbeidsmarktkrapte die ons land kent en de oplossingen die daarvoor nodig zijn. ‘Juist de hogescholen kunnen hierbij een zeer belangrijke rol spelen’, aldus Thijssen. Bijvoorbeeld bij het herscholen van mensen als ze van een krimpsector naar een groeisector gaan, bij het bijscholen van kennismigranten en bij het toepassen van nieuwe arbeidsbesparende technologie en innovaties. ‘Juist daar liggen geweldige kansen voor co-creatie samen met ondernemers. Laat die bedrijven hun vraagstukken maar bij jullie op tafel leggen’, aldus Thijssen.