Ingrid Thijssen: 'Bij veel ondernemers sprake van sociaal drama'

15-03-2021

Bij veel door de crisis getroffen ondernemers in gesloten sectoren is sprake van een sociaal drama. Dat zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen maandagmorgen in een uitgebreid interview in de Volkskrant. In de krant staat Thijssen uitgebreid stil bij de nieuwe koers van de ondernemersorganisatie. Ook blikt ze terug op de onderhandelingen met het kabinet eind januari over de verruiming van de steunpakketten en de diverse schorsingen die toen nodig waren om te komen tot een beter steunpakket. 

 

Pensioenpot en spaargeld

‘Er moest écht meer gebeuren, daar was ik oprecht van overtuigd’, aldus Thijssen in de krant, als antwoord op een vraag waarom de onderhandelingen een aantal keer werden opgeschort. ‘Bij de getroffen ondernemers is sprake van een sociaal drama. Ze zijn al maanden dicht, sommigen al een jaar. Ze moeten hun pensioenpot aanspreken, of het spaargeld voor hun kinderen. Belastingbetaling wordt uitgesteld en dat loopt op tot een schuld. Iedereen denkt dat ze overeind worden gehouden, maar ze moeten maandelijks toeleggen. Nog los van het principiële punt dat als je door de overheid gesloten wordt, je eigenlijk 100 procent van je kosten gecompenseerd moet krijgen.’

 

Lastenverzwaring

In het Volkskrant-interview spreekt Thijssen uitgebreid over haar zorgen over alle plannen van politieke partijen om de lasten te verzwaren. ‘Daar zijn we van geschrokken. We moeten straks investeren om uit deze crisis te komen en 80 procent van de investeringen komt normaal gesproken van het bedrijfsleven. Bedrijven moeten daar dan wel de ruimte voor hebben. Er is een herstelpakket nodig en er moet geïnvesteerd gaan worden. Schulden bij financiers en de Belastingdienst moeten daarom langjarig uitgesmeerd worden, en bedrijven hebben eigen vermogen nodig, om te kunnen investeren. We kijken nu met banken en ministeries of er een soort vermogensfaciliteit kan komen voor zwaar getroffen ondernemers,’ aldus de VNO-NCW-voorzitter.  

 

Sociaal akkoord

In het interview spreekt Thijssen verder over de nieuwe koers van VNO-NCW. Die richt zich op het bereiken van een samenleving met gelijke kansen en werk, een duurzame leefomgeving en voldoende economische groei om die brede welvaart mogelijk te maken. Volgens Thijssen zou een snel sociaal akkoord in dat kader 'fantastisch' zijn. 'Ik ben er ook wel optimistisch over. Ik zie onze nieuwe koers als een uitgestoken hand naar de vakbeweging. Dingen die niet in orde zijn, willen wij ook niet,’ aldus de VNO-NCW-voorvrouw in het interview.