Koning Willem I Prijs 2022 naar NXP, Maan Group en MUD Jeans

24-05-2022

De winnaars van de Koning Willem I Prijs 2022 zijn bekend. Dit jaar zijn chipfabrikant NXP (grootbedrijf), R&D onderneming Maan Group (mkb) en het duurzame jeansbedrijf MUD Jeans (duurzaam ondernemerschap) in de prijzen gevallen. De tweejaarlijkse ondernemingsprijzen – beter bekend als de Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven – werden maandagavond uitgereikt in aanwezigheid van Hare Majesteit koningin Máxima in het Forum te Groningen. De voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland maken deel uit van het bestuur van de Koning Willem Stichting.

 

Koplopers

Ingrid Thijssen, VNO-NCW-voorzitter: ‘De Koning Willem I Prijs laat wat mij betreft zien waar ondernemerschap om draait en wat voor geweldige ondernemers we in dit land hebben. Ik wil NXP, Maan Group en MUD Jeans van harte feliciteren met het winnen van deze ondernemingsprijs. Zij behoren stuk voor stuk tot de koplopers in hun sector. Verder een groot compliment aan alle genomineerden. Want ondanks alle onzekerheden waar ondernemers momenteel mee kampen, zetten zij allemaal vol in op duurzaam en daadkrachtig ondernemerschap’.

 

Gedurfd en innovatief ondernemerschap

Jacco Vonhof, MKB-Nederland-voorzitter: ‘Voor ondernemers zijn het de afgelopen jaren natuurlijk geen makkelijke tijden geweest. Dat maakt de uitreiking van de Koning Willem I Prijs dit jaar wat mij betreft net een beetje specialer. Want ondanks de uiterst onzekere tijden waarin we nu leven, onderscheiden alle drie de winnaars zich door gedurfd en innovatief ondernemerschap. Zij staan wat mij betreft dan ook symbool voor de veerkracht die ondernemers tonen. Van harte gefeliciteerd met deze mooie bekroning’

 

NXP

Winnaar in de categorie Grootbedrijf is chipfabrikant NXP uit Eindhoven. Het bedrijf met de hoofdzetel in Eindhoven en uitgebreide productiefaciliteiten rondom Nijmegen kwam in 2006 voort uit Philips. Sindsdien is het uitgegroeid tot een wereldwijd vooraanstaande chipmaker met een omzet van meer dan € 11 miljard en geeft het aan 30.000 mensen werk.

 

Maan Group

In de categorie MKB ontving de Maan Group uit Raalte de Koning Willem I Prijs 2022. De in 1996 opgerichte Maan Group is een R&D gedreven onderneming met een oorsprong in de lijm en oppervlakte technologie. Zij zijn productontwikkelaar en R&D partner met expertise op het gebied van de hotmelt coatingtechniek, precisieverbindingen en duurzame, biodegradable producten.

 

Mud Jeans

MUD Jeans uit Amsterdam wint de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2022. MUD Jeans is het eerste jeansmerk ter wereld dat de milieu-impact van zijn gehele productportfolio laat berekenen aan de hand van een levenscyclusanalyse (LCA). Met deze transparantie nemen zij het voortouw in de sector. Ze zetten in op het continue verbeteren van duurzaamheidsprestaties en gaan greenwashing tegen.