‘Lelylijn blijkt rendabel, sneller én goedkoper’

01-07-2020

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de uitkomst van een onderzoek naar de Lelylijn in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de drie noordelijke provincies. Daaruit blijkt dat de Lelylijn de beste keuze is om de bereikbaarheid tussen het Noorden en de Randstad te verbeteren.

 

Drie opties vergeleken

In het onderzoek zijn drie opties bekeken en vergeleken: het versnellen van het bestaande treintracé via Zwolle, een bus en de Lelylijn. De conclusie is dat de Lelylijn sneller en goedkoper is, en met kop en schouders boven de andere opties uitsteekt. ‘Dit bevestigt wat wij eerder al zeiden’, aldus de ondernemingsorganisaties. ‘De Lelylijn kan fungeren als een soort Noord-Zuidlijn op nationale schaal. Dit geeft alle politieke partijen de feiten die ze nodig hebben om met een gerust hart te kunnen kiezen voor aanleg van de Lelylijn. Dit is goed voor het Noorden, goed voor Nederland én voor een duurzamer samenleving met nieuw spoor.’ 

 

Tijdwinst

De Lelylijn is met een geschatte investering van 5,3 miljard bijna twee miljard goedkoper dan investeren in het bestaande tracé. Ook levert de hogesnelheidsverbinding een tijdswinst op van minstens 40 minuten bij een non-stopverbinding tussen Groningen en Lelystad. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de lijn rendabel te exploiteren is, omdat deze door zijn snelheid en de verbinding een hele interessante optie is voor een grote groep reizigers. Minstens 22.500 reizigers per dag gaan de Lelylijn straks gebruiken. De verwachting is dat automobilisten de overstap zullen maken naar de trein.

 

Snel besluit nemen

Met een goed plan en deze positieve onderzoeksuitkomsten is het volgens VNO-NCW en MKB-Nederland nu zaak dat er in Den Haag snel een besluit wordt genomen over de toekomst van de bereikbaarheid tussen het Noorden en de Randstad. Daarvoor moet de Lelylijn een belangrijk onderwerp worden in de landelijke investeringsfondsen én de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen, zodat deze zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden.